Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Паника за нов метеж в Турция (ОБЗОР)

Паника за нов метеж в Турция (ОБЗОР)

Близо 9000 полицаи уволнени след неуспешния преврат в петък, арестувани са 7500 души

Прехвърлят спешно 1800 командоси в Истанбул, евакуират парламента в Анкара

Паника за нов преврат е обхванала Турция, съобщават местните медии и световните агенции. В Истанбул отново бе обявено извънредно положение, в столицата Анкара сигнализират за ново раздвижване на танкове, а парламентът бе евакуиран поради страх от нападение. В същото време турските власти продължават арестите на участниците в неуспешния метеж миналия петък, започна и огромна чистка в структурите на МВР.

В Истанбул вчера бяха превръхлени спешно допълнително 1800 души от специалните части на полицията, съобщи Анадолската агенция. Има издадена заповед да се свалят неидентифицирани хеликоптери над турския мегаполис, ако те откажат да се предадат. По улиците на града на Босфора са засилени патрулите. Продължават да излизат информации за отделни сблъсъци между властите и участвали в метежа военни, въпреки че правителството твърди, че опитът за преврат е напълно потушен. Вчера следобед турски медии съобщиха, че се готви нападение срещу сградата на парламента в Анкара, но по-късно полицията опроверга тази информация. "Бяхме оповестени за нападение. Меджлисът е евакуиран"", заяви депутатът Зия Пира, цитиран от в. "Джумхюриет".

Кметът на Голямата община Анкара Мелих Гьокчек сигнализира за ново раздвижване на танкове и в "Туитър" призова населението да се противопостави. В социалните мрежи съобщението за възможен повторен опит за преврат се разпространи светкавично и пред мотострелковия корпус за бронирани единици и Учебния център на дивизионното командване се стекоха стотици жители. "Всички незабавно да се съберат в парка Къзълай. В Анкара в района на Етимескут има ново раздвижване. Герои на демокрацията, идете да изпълните дълга си!", написа анкарският кмет. Товарни камиони и цистерни бяха изпратени пред военната база и затвориха всички входове към нея. Горещи часове преживя и Истанбул, където след подобен сигнал местните жители запушиха входовете на военен център в района Хабиблер с камиони, а полицията обгради мястото.
Неизвестен извършител пък прострелял в главата заместник-кмета на заможния квартал Сисли в Истанбул Кемил Кандас в офиса му. Състоянието на пострадалия е критично, съобщи Ройтерс, като цитира NTV. Полицията още не е посочила дали атентатът срещу Кандас има връзка с опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Кандас е член на Народнорепубликанската партия, която заклейми метежа.

В същото време властите отстраниха от работа 8777 полицаи и служители на МВР, в това число и в Истанбул и в Анкара, заради евентуална тяхна връзка с опита за преврат в страната. Това съобщиха Ройтерс и РИА Новости, като се позовават на турското силово ведомство. Премиерът Бинали Йълдъръм пък обяви, че при опита за преврат са загинали 208 души, а 1491 са ранени. "Най-малко 208 души са загинали, включително 60 полицаи, трима военни и 145 мирни граждани", обяви той и добави, че тази цифра може да нарасне. 24 организатори са убити при опита за преврат, а 50 са ранени, каза още Йълдъръм. "Над 7600 заподозрени са задържани. Техният брой може да се промени. Сред тях има 100 полицаи, 6038 военни, сред които 104 генерали, 755 съдии и прокурори и 650 цивилни", каза Йълдъръм, като допълни, че 316 от задържаните са в ареста. "По отношение на участниците в опита за преврат са заведени 2745 наказателни дела", уточни още той.
Въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната, каза още Йълдъръм. "Не можем да игнорираме исканията на народа. Но за връщането на смъртното наказание е необходима промяна в Конституцията", каза той. На митинг в неделя президентът Ердоган заяви, че властите не могат да отлагат въвеждането на смъртната присъда за участниците в опита за военен преврат. "Не можем да игнорираме това искане", подчерта държавният глава и уточни, че правителството ще обсъди този въпрос с опозицията.

Бивш шеф на ВВС се призна за организатор

Бившият шеф на турските ВВС ген. Акън Йозтюрк се призна вчера за виновен в организирането на пуча в нощта срещу 16 юли. Вчера той и още няколко негови колеги бяха изправени пред съда, след като по-рано бяха задържани от властите.
Йозтюрк има славата на недосегаем военен, ползващ се с голямо уважение в НАТО, разказаха вчера медиите. Той е ръководел турските военновъздушни сили до миналата година и трябвало да се пенсионира след няколко месеца. За него разказват, че е поддържал тесни контакти с военното командване на НАТО, ползвал се с огромно доверие и където влезел, му ставали на крака. Последният му пост преди опита за преврат е на член на Военния съвет. Винаги е принадлежал към турския елит, смятали са го за недосегаем.

Вчера обаче Йозтюрк се яви пред съда, а по-рано бе разпространен видеоклип, на който се вижда как полицаи се гаврят със задържания генерал и още двайсетина негови колеги. Арестуваните военни са заснети с вързани ръце в полицейски участък в Анкара малко след ареста им. Наредено им е да посочат имената и постовете си, а разпитващите ги полицаи ги подлагат на всевъзможни унижения.

В същото време бяха разпространени и снимки от гавра с други задържани военни в баскетболна зала в Ширнак, Източна Турция. На кадрите се вижда как арестуваните са съблечени чисто голи и съборени на пода, закопчани с белезници.

Спряха работата на банката на Гюлен

Работата на шестата по големина банка в Турция ислямската "Банка Ася" (Bank Asya) бе спряна от местния фонд за гарантиране на влоговете, съобщи Ройтерс. Тя е тясно свързана с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото турските власти посочиха като главен идеолог на опита за военен преврат.

Финансовата институция се контролира от неговите последователи. Тя е основана през 1996 г. и има над 180 филиала в страната. Проблемите на банката започнали още през 2014 г., когато движението на Гюлен бе включено в списъка със заплахите за националната сигурност на Турция. След това е фиксирано масово изтегляне на депозити от нея. За кратко време чистата печалба на банката се свила с 81%.

Турските власти са убедени, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Ердоган движение "Хизмет", свързано с Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Изтребители преследвали Ердоган в небето

Президентът се разминал на косъм със смъртта след десант в хотела му

Турският президент Реджеп Ердоган се разминал на косъм със смъртта в нощта срещу 16 юли, след като пучистите организирали същински десант в хотела му в Мармарис, а изтребители Ф-16 прихванали самолета му във въздуха на път за Истанбул. Това разказаха вчера негови приближени, цитирани от в. "Дейли Мейл".

След като научил за опита за преврат, Ердоган бързо се измъкнал от хотела си в Мармарис и потеглил към близкото летище, от което да излети за Истанбул. Малко след излитането обаче два изтребителя Ф-16, контролирани от бунтовниците, започнали да преследват самолета му и го прихванали във въздуха. Пучистите няколко пъти провокирали президентския самолет. "Насочиха радарите си към неговия самолет и към два други Ф-16, които го защитаваха. Защо не стреляха остава мистерия", разказва бивш военен, запознат със случилото се. За инцидент във въздуха потвърждават и други източници, приближени до президента.
В същото време се оказало, че Ердоган по чудо се е спасил от десант в хотела му в Мармарис. Минути след като тръгнал за летището, 25 разбунтували се войници пристигнали в хотела с хеликоптери и се спуснали с въжета, стреляйки по прозорците. Те опитали да щурмуват апартамента на президента, но Ердоган вече го бил напуснал, съобщи Си Ен Ен - Тюрк.

По време на полета към Истанбул президентът срещнал и други трудности. Самолетът бил принуден да кръжи известно време над града заради неспокойната ситуация и стрелба на летището.

НАТО складира в "Инджирлик" ненужни термоядрени бомби

Една четвърт от всички ядрени оръжия на НАТО се съхраняват в базата "Инджирлик" в Турция. Около 50 термоядрени авиобомби B-61 се пазят в комплекса, който бе блокиран от верните на Ердоган сили след потушаването на опита за преврат. Командващият на базата беше арестуван, токът - спрян, влизането и излизането на хора и автомобили - забранено. Не кацаха и самолети. Появиха се различни обяснения за случилото се - че американските военни там не са разрешили излитането на изтребители, които да помогнат на правителството; че така се изнудва Вашингтон да предаде опозиционния духовник Гюлен. Така или иначе властите в Анкара дадоха да се разбере, че може много лесно да стигнат до ядрените оръжия, ако поискат. Нещо, което в САЩ би трябвало да знаят от 50 г., пише в. "Ню Йоркър".

База "Инджирлик" се превръща в основна за НАТО след присъединяването на Турция през 1952 г. и много бързо в нея са разположени стотици американски ядрени оръжия. Технически, те са зачислени на американски офицери, но де факто в цяла Западна Европа и на Балканите местните въоръжени сили имат пълен контрол над тях. През 1960 г. US сенатори с изненада откриват, че самолети на ФРГ с германски пилоти носят атомни бомби, а италиански разчети оперират с ракети с бойни глави. Две години по-късно, по време на Кубинската криза, анализаторите във Вашингтон стигат до притеснителния извод, че Турция може да използва част от намиращия се на нейна територия натовски ядрен арсенал по СССР и страните от Варшавския договор. На атомните бомби са поставени специални кодирани механизми, които не позволяват неоторизиран достъп. За всички обаче е очевидно, че преодоляването им е въпрос на време. Затова и в навечерието на инвазията в Кипър през 1974 г. НАТО изтегля неконвенционалните си оръжия от Гърция, а тези в Турция са саботирани.

В наши дни няма нужда от атомни бомби - балистичните ракети са много по-ефективни, но B-61 остават в Инджирлик като политически жест на НАТО към Турция. Дори да бъдат повредени, могат да се използват за радиоактивно заразяване на огромен периметър. Това е във възможностите не само на хората на Ердоган или на превратаджиите - базата е на стотина километра от сирийската граница, а атентатите на ИД на турска територия показват, че джихадистите са в състояние да нанесат тежък удар в страната.

Спряха отпуските на държавните служители

Турският премиер Бинали Йълдъръм отмени годишния отпуск на над 3 млн. държавни служители в цялата страна до второ нареждане докато трае разследването на опита за преврат. Това гласи правителствена заповед, публикувана в държавния вестник на Турция. Служителите, които са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места колкото може по-бързо. На тях също така им е забранено да пътуват в чужбина, а цивилните граждани, заминаващи зад граница, ще трябва да носят извлечения за социалните си осигуровки, съобщи Ройтерс.

Държавните служители ще могат да напускат страната само ако са командировани и представят съответната заповед. Това касае както притежаващите зелен паспорт, за който не се изисква виза, така и тези със сив. Според турските закони право на зелени паспорти със специален печат имат бивши депутати, министри и заместници, кметове и други висши чиновници, както и съпругите им. Сивите се издават на военни, спортисти и други служители, които временно пребивават в чужбина.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе