Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Отбелязваме 131 години от Съединението

Отбелязваме 131 години от Съединението

131-вата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана днес в цяла Североизточна България.
Церемонията в Шумен започва в 10 ч. пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“. Ще бъдат поднесени венци в памет на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. Организатори на честванията са областната и общинската администрация, и командването на Шуменския гарнизон.
Заупокойна молитва в памет на загиналите за Съединението на България ще отслужат в Русе митрополит Наум и свещеници от русенската митрополия. Венци и цветя ще бъдат положени пред Паметника на загиналите през Сръбско-българската война на площад „Александър Батенберг“, където ще бъде строен почетен караул, а тържествена музика ще изпълнява Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Началото е от 11 ч.
Честванията на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Силистра са също от 11 ч., пред Паметника на Цар Борис III. В тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя ще участват граждани, представители на местната и централната власт, на партии и обществени организации.
Разград също ще отбележи 131-вата годишнина от Съединението. Честването започва в 11 ч. на площад „Възраждане“. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред Паметника на загиналите във войните. Ще има и празнична фолклорна програма.
В Исперих отбелязването на годишнината от Съединението ще е пред паметника на Хан Аспарух от 10 ч., а в Кубрат - пред паметника на Васил Левски на площад „Възраждане“ от 9,30 ч.
Чествания днес ще има и в историческата местност Марашка кория. Началото е от 10 ч. Оранизатори са ВМРО и родолюбивият комитет „Крум Страшний“. През 1885 година в тази местност се намира българската войска начело с Александър Батенберг. Там пристигат две делегации от Пловдив, където е седалището на българския таен централен революционен комитет за обединението на България. Пратениците молят княз Батенберг да подкрепи и оглави Съединението. От Марашката кория, придружаван от ІІ конен Шуменски полк, Александър Батенберг се отправя към Пловдив, където провъзгласява Съединението на страната.  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе