Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

ТИД-обществото вече е във Видин

ТИД-обществото вече е във Видин


На 06 август Международната гребна регата ТИД 2016 влезе в български води. През първата вечер на българска земя водните туристи гостуваха на видинското село Ново село, а ден по-късно взеха и първия преход: Ново село - Видин.

На 07 август към участниците в 61-вото издание на ТИД, влезли по вода у нас от Сърбия, се присъедиха и групите от нашата страна, които ще участват само в българското водно трасе. Любителите на водните спортове традиционно се придвижват с туристически гребни лодки, но извън тази група от години в похода паралелно участват и малки яхти, а понякога и причудливи самоделни плавателни съдове. Така е и тази година.

"Казвам се Карел Маринович, председател съм на яхтклуб "Порт Русе" и секретар на туристическо дружество "Приста"- едно дружество със стогодишна история. При нас имаме членове на възраст от 4 до над 84 години. Участвам в ТИД с цялото си семейство и с наши приятели от дружеството. На Видин очакваме още два екипажа- лодките им са с нас. А от Русе до Силистра ще се включат още 20 човека", обяснява един от "морските вълци" в речни води.

"Аз съм от Русе, но корените ми са от Ново село Видинско. Детството ми мина тук. Занимавам се с ветроходство от 1979 година. От 1991 година до сега всяка година изминавам трасето Ново село - Русе. Нямам пропуск", включва се в разговора още един яхтмен- Валери Симеонов.

С малка яхта от Ново село за един преход към групата се включиха Антон Величков, Марийка Кръстева и 9-годишният Емил Боянов.
 
"Стана ни традиция от 2010 година насам да посрещаме ТИД-а при Ново село и да правим преход до Видин. Когато Емо порасне още малко, може да продължим и нататък. За сега това приключение му е по мярка", обяснява Антон, който е горд собственик на моторната лодка "Виктория". Той е приемен баща на Емил и за трета година двамата ще преминат заедно с приятелите от ТИД разстоянието Ново село - Видин. В семейния архив Емо пази снимка от кръщенето си на Дунав мост 2 от 08 август 2014 година.

От пристигналите в Ново село гребци, най-многобройна бе групата на немските туристи- 22, като 21 от тях са дали заявка да гребат през България и Румъния до Черно море. Сред тях е и най-възрастният участник, госпожа фон Бреска, родена през 1931 гододина, а най-малкият участник е Любомир Стойчев на 10 години.

Броят на гребците в различните участъци е непостоянен. Тази година в ТИД-обществото има германци, австрийци, българи, сърби, швейцарци, словенци, хървати и румънци. Имало е и един австралиец, който е от сръбски произход и е приключил участието в град Кладово. Днес ТИД-обществото е във Видин.

"59 човека влязоха от Сърбия. При Ново село дойдоха още 20 от България. Тук, във Видин, за сега още 40 се присъединиха. Но както знаете, в ТИД може да се участва за ден-два-три, за определен участък или държава. Регатата е на свободен режим, така че бройката е в постоянно движение. От изворите на Дунав са тръгнали 24 човека, основно австрийци и германци. Днес ни е почивен ден. За утре- 08 август, имаме екскурзия до белоградчик и Магурата- тръгваме сутринта в 8 часа. Организирано е посещение в крепостта "Баба Вида", с гид на английски език. От 18:30 часа ще има фолклорна програма и среща с кмета на града. А по-късно имаме организирана вечер на рибената чорба, на която са ни поканили от "Лайънс" клуба тук- в парка", разказа ръководителят на похода за България Йонко Кожухаров.

От Видин водният керван ще потегли на 09 август сутринта. Най-дългият преход на регатата е в българския участак- 66 км, между Байкал и Белене. Продължителността на регатата е 75 дни, а дължината е 2 520 км.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе