Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Национален протест на пчеларите

Национален протест на пчеларитеНационален протест организират от Обединения български пчеларски съюз. Това съобщи за Радио Шумен председателят на шуменската организация и координатор за СИБ Даниела Челебиева. Поводът за протеста са двете издадени заповеди на изпълнителния директор на БАБХ, с които се разрешава използването на неоникотинуиди.
"Отново нашите пчели са застрашени от измиране след в последствие, употребата на прашец, от слънчоглед и царевица, които са обработени. Когато пчелите посещават такива култури, стават агресивни. Неоникотинуидите действат върху тяхната нервна система, освен пчелите те се разпространяват чрез почвата и повърхностните води, те преминават в подпочвените води и оттам в питейни води", допълни Челебиева.
Настояваме да се намери форма, под която да се чува и нашия глас, защото често решения се вземат без участието на нито една пчеларска организация, допълни Челебиева.  Протестът ще е днес от 13 до 15 часа пред МЗХ. Към него  ще се присъединят пчелари от Шумен, Търговище, Разград, Силистра, Добрич и Варна.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе