Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Хванаха 3 кила златна премяна на принцеса от 14 век

Хванаха 3 кила златна премяна на принцеса от 14 век

Три килограма златни накити и монети от 13-14 век спипаха полицаи от Казанлък вчера по обяд. Двама местни жител на градаи пренасял съкровището в багажника на джипа си, когато на униформени им се видели съмнителни и те спрели автомобила за проверка на пътя. В багажника открили златната премяна и монетите, скрити в куфарче. Освен златото до куфара полицаите открили и два капсул-детонатора.

По-късно полицаите направили и обиск в дома на иманярите.

Първоначално разследващите смятали, че съкровището е антично. Експерти от местния музей "Искра" обаче видели, че сред намерените монети са образци, сечени по времето на Андроник II Палеолог и Андроник III Палеолог от първата половина на 14 век. Друга златна монета била с лика на османския император Йоан Ватаци от 13 век. Най-интересни обаче били находките на средновековна знатна принцеса - 2 златни женски наушника-обици, златно колие и огърлица с полускъпоценнни камъни.

Засега не се знае откъде е изкопано съкровището.

Според експертите най-вероятно то е събирано най-вероятно от няколко иманярски "експедиции". В него имало и бронзов медальон, който пък бил от други места в Европа и е дошъл в ръцете на казанлъшките иманяри по нелегални търговски канали. В нумизматичното куфарче със златните монети и бижута била открита и известната на историци и нумизмати книга „Златото на Византия". Според криминалистите това подсказвало, че двамата казанлъшки иманяри са били спипани на терен - на път да изтъргуват златното съкровище. По-късно при обиска в домовете им е бил намерен и кашон със средновековна керамика.

"Ако е съкровище от този район, вероятно е 13-14 век. Само на няколко километра от Казанлък е средновексовния град Крън, който е има крепост, едно полунезависимо княжество, управлявано от представителите на род на Тертерите", коментира вчера проф. Николай Овчаров. Според него Крън е било седалището на известният Деспот Алтимир, един от най-влиятелните хора на Балканския полуостров в намалото на 14 век.

"Навремето тази крепост е била разкопавана от наши вече покойни колеги. Имаме идея с кмета на Казанлък Галина Стоянова да възобновим прочуванията. Това е град от мащабите на Червен, Мелник, Шумен. Сравняван е дори със столицата Търново, с който в един определен момент си е съперничил", добави проф. Овчаров.

Задържаните при акцията са казанлъчаните В.В. на 66 г. и Е.Г. на 46 години, които и преди това са били залавяни за иманярство, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Срещу тях е образувано досъдебно производство за незаконно държане на културни ценности. За това престъпление законът предвиждал до 6 г. затвор, глоба и конфискация на ценностите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе