Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Грипът обхваща страната

Грипът обхваща страната

Заради обявената вчера грипна епидемия в Пернишка област, от днес там спират консултациите, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. Дните до сряда ще са неучебни в Перник.

По данни от личните лекари пред грипна епидемия е област Пловдив. Голям е броят на болните и в София-област, Стара Загора, Пазарджик и Габрово.


Над 48 хиляди души в цялата страна са заболели от грип през последната седмица. Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев: По области най-много обърнали се за медицинска помощ с грипоподобни заболявания - в Перник 209 на 10 000, в Пазарджик, също доста висока заболеваемост, Бургас, Силистра, Стара Загора и област София.
Изследвания на Националната референтна лаборатория показват, че засега най-често срещан е грипът тип Б, по-малко са заболели от така наречения пандемичен грип. Щамът Хонконг е открит в две проби от област Русе и Благоевград. Според проф. Кантарджиев грипната вълна тепърва започва. Очаква се пикът й да е в края на месеца. За какви признаци трябва да следим:Заболяването започва внезапно, в  рамките на 2-3  часа се получават обща отпадналост, болки в ставите, болки в мускулите, чцесто пъти главоболие, суха непродуктивна кашлица в началото, дразнене от светлината, тежест в белия дроб. 

Възможни са усложнения, предупреди проф. Кантарджиев, затова незабавно трябва да се обърнем към лекар. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе