Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

ОЛАФ проверява сигнали за нарушения при електронен търг по схемата „Обучение и заетост“

ОЛАФ проверява сигнали за нарушения при електронен търг по схемата „Обучение и заетост“


Двайсет фирми от Пловдив, Варна, Стара Загора и Карлово са подали сигнал до Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете - ОЛАФ и до българската служба АФКОС заради редица нарушения при провеждането на процедурата по схемата "Обучение и заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси". Работодателите са се обърнали към министрите Томислав Дончев и Ивайло Калфин с настояват класирането да бъде отменено.

Електронният търг за разпределянето на 8.1 млн. лв. за наемане на безработни е приключил само за два работни дни - на 25 март (петък) и на 28 март (понеделник), когато Агенцията по заетостта изненадващо прекрати приемането на заявки с мотива, че ресурсът от 8.1 млн. лв. е изчерпан. На третата седмица от скандала агенцията публикува пълния списък на всички кандидати и часа, в който са подали документите си. Така стана ясно, че одобрените 189 фирми са подали документи в първите 19 минути.  В сигнала си работодателите посочват няколко бюра по труда, които явно са работили със скоростта на светлината, защото са успели да обработят и въведат всички документи за кандидатстване буквално за секунди, и то при условие, че по подаването е работил само един служител. Такова е бюрото по труда в Карнобат, където според системата на Агенцията по заетостта първата фирма е регистрирана в 09:36:12 часа.  Документите на следващата са входирани две секунди по-късно. И останалите одобрени осем фирми са регистрирани в системата през по-малко от минута. Всички те са одобрени. Със същата удивителна бързина са работили и бюрата по труда в Бяла, Велики Преслав, Дулово, Златоград, Исперих, Нова Загора, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Тутракан. В сигнала на работодателите се посочва, че тези бюра също са обработили и въвели заявките за около 60 секунди всяка - в Сливен и в Левски документи са въвеждани с по 7 секунди разлика. От АЗ отговориха, че в цялата страна са работили 107 бюра. В същото време - в деня на кандидатстването системата изобщо не е работила в Пловдив, Варна, Карлово, Ст. Загора и др. Така кандидатите там не са получили регистрация в реално време, което не им е дало равен шанс с останалите кандидати.

 В отговор на сигнала и в интервю за „Неделя 150“ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че лично е спрял процедурата и е назначил проверка по случая. Той уточни, че ОЛАФ не разследва, тъй като европейската служба не се занимава с процедурите, предхождащи усвояването на евросредства, а тук до разпределение на пари така и не се е стигнало.

Става въпрос за една схема, която е пускана и друг път, тя не е за първи път, в която се дава предимство за субсидиране , за назначаване на хора, които са от най-трудните части от групата безработни. Това са хора над 54 години, преди пенсия, както и хора с ниско образование, които не могат да влязат в обучение. Когато тези кадри са субсидирани, бизнесът е изключително доволен. Трябва да кажа, че имаше такива схеми, които стояха отворени - „Младежка заетост“ повече от една година беше отворена и там имаше повече предложения, отколкото искана от фирмите. Това умишлено го държахме, за да може всеки млад човек, който има такава възможност, веднага да му се намери работа.  Няма драма, няма ОЛАФ, няма такива неща. Няма един лев, който да е похарчен. Ако видим, че е порочна цялата процедура, ще я обява наново,  увери министър Ивайло Калфин.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе