Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

198 британски бизнесмени зоват за оставане в ЕС

198 британски бизнесмени зоват за оставане в ЕС

Излизането на Великобритания от ЕС излага на риск икономиката на страната и застрашава работни места. Мнението е на 198 шефове на местни компании в отворено писмо, публикувано от в. "Таймс" и цитирано от Франс прес.

Шефовете на големи фирми като телекома "Би Ти" (BT), търговските вериги "Маркс енд Спенсър" (Marks&Spencer) и "Асда" (Asda), и петролния гигант "Би Пи" (BP), застанаха зад призива, че достъпът до единния европейски пазар дава възможност на компаниите да растат и да създават заетост. Сред подписалите документа са и 36 ръководители на компании, влизащи в борсовия индекс FTSE 100. Писмото вероятно ще бъде използвано от премиера Дейвид Камерън, който се стреми да убеди британците да подкрепят оставането на страната в ЕС на референдума на 23 юни, отбелязва Ройтерс.

"След преговорите, проведени от премиера (за реформа на ЕС по искания, представени от Лондон), вярваме, че е по-добре Великобритания да остане в реформирания ЕС", посочват лидерите на компаниите, в които работят над 1,2 милиона души, допълва ТАСС. В понеделник паундът отчете най-голямата си дневна загуба от 2009 г. заради опасенията, че Великобритания може да реши да напусне ЕС, след като влиятелният кмет на Лондон Борис Джонсън заяви, че ще подкрепи излизането на страната от блока. "Вярваме, че напускането на ЕС ще подкопае инвестициите, ще застраши работни места и ще изложи икономиката на риск. Великобритания ще бъде по-силна, по-сигурна и по-богата, ако остане член на ЕС", се изтъква в писмото, цитирано от Ройтерс.

Много компании (по-точно близо 2/3 от най-големите във Великобритания) обаче не подписаха документа, отбелязва Би Би Си. Сред тях са такива като търговските вериги "Теско" (Tesco), "Сейнсбъри" (Sainsbury), както и банките "Ройъл Банк ъф Скотланд" (Royal Bank of Scotland) и "Барклейс" (Barclays).

Онзи ден международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) обяви, че ако страната излезе от ЕС, може да загуби кредитния си рейтинг Аа1 (втората най-висока инвестиционна оценка). Излизане от ЕС "най-вероятно ще доведе до продължителен период на несигурност, който ще се отрази негативно на инвестициите", гласи становището на MoodyТs. "Освен това политиците ще трябва да предоговорят търговските връзки на Великобритания с ЕС и други страни и региони, както и да преосмислят връзките в други сфери, измежду регулациите и имиграционните политики", добавя рейтинговата агенция.

Обявяват в Манчестър резултата от референдума

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи в събота, че референдумът за членството на Великобритания в ЕС ще се проведе на 23 юни. Агенция Ройтерс обяснява ключовите подробности по организацията на вота.

Кой има право на глас

Както на парламентарни избори, гражданите на Великобритания, Ирландия и Общността на нациите, навършили 18 г. и живеещи на територията на Обединеното кралство, както и британските граждани, живели зад граница не повече от 15 г., имат право да гласуват на референдума. Освен това членовете на горната камара на парламента (по принцип те нямат право да гласуват на национални избори) и гражданите на Гибралтар, които имат право да гласуват на избори за Европейски парламент, също ще могат да участват в референдума. Живеещи на територията на Великобритания граждани на държави от ЕС, различни от Ирландия, Малта и Кипър, нямат право на глас.

Какъв е въпросът

Въпросът в бюлетината за гласуване ще бъде следният: "Да продължи ли Великобритания да бъде член на ЕС или да напусне ЕС". Гласоподавателите следва да изберат между два отговора: "Да продължи да бъде член на ЕС" или "Да напусне ЕС".

Колко време ще продължи кампанията

Законът за референдума за членството в ЕС предвижда кампания от поне 10 седмици преди произвеждането на вота. Преди тя да започне официално, през парламента ще трябва да мине законопроект, уреждащ подробностите около гласуването, включително датата. Лондон очаква тази процедура да отнеме около 6 седмици.

Колко пари могат да похарчат двата лагера за кампаниите си

Британската централна избирателна комисия може да определи водеща група от страна на всеки от двата лагера в дебата, която да изпълнява тази роля за периода на официалната кампания. Водещата група може да изхарчи до 7 млн. паунда (10 млн. долара), получава държавно финансиране в размер до 600 000 паунда, както и право на ефирно време и еднократно безплатно изпращане на агитационни материали до избирателите по пощата. Всички останали групи, различни от водещата, имат право да похарчат до 700 000 паунда всяка. Всеки, който смята да похарчи над 10 000 паунда, трябва да се регистрира в избирателната комисия, а всички групи следва да декларират даренията, които надвишават 7500 паунда и са получени след 1 февруари.

Лимитът на средствата, които партиите имат право да похарчат, се определя според процента гласове, получен от тях на националните избори през 2015 г. Консервативната партия на Камерън може да похарчи до 7 млн. паунда, Лейбъристката партия - 5,5 млн., евроскептичната Партия за независимост на Великобритания - 4 млн., Либералните демократи - 3 млн., а за всички останали политически формации прагът е 700 000. Консерваторите обаче заявиха, че ще запазят неутралитет, като няма да бъдат използвани никакви партийни пари, кадри или обекти за целите на който и да било от двата лагера в кампанията.

Как ще агитира правителството

Камерън заяви, че ще агитира с цялото си "сърце и душа", за да убеди британците да гласуват за оставане в ЕС, и предупреди, че излизането от съюза ще бъде "скок в тъмното". Въпреки че официалната позиция на правителството е за оставане в ЕС, шестима от водещите министри в кабинета на Камерън заявиха, че ще се противопоставят и ще агитират за излизане. Влиятелният кмет на Лондон Борис Джонсън също застана зад кампанията за напускане на съюза. На правителството ще бъде наложен период на изолация (purdah) от 28 дни, в който ще му бъде забранено да публикува всякакви неща, които могат да повлияят на резултата от вота.

Как ще премине денят на гласуването

Изборните секции ще бъдат отворени от 7 до 22 ч. по Гринуич (от 9 до 24 ч. българско време). Преброяването на бюлетините ще започне веднага след затварянето на секциите и ще продължи през нощта. Обработването им ще се проведе в 12 центъра на цялата територия на Великобритания, а окончателният резултат ще бъде обявен в град Манчестър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе