Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев зове пред ООН за мерки за устойчиво развитие

Радев зове пред ООН за мерки за устойчиво развитие

Президентът Румен Радев призова за всеобхватен подход, широк набор от инструменти, колективни действия и осигуряване на благоприятна среда за изпълняване на целите на устойчиво развитие. В ООН Радев посочи и като тревожна тенденцията за покачване разходите за отбрана.

Президентът говори за недоверия между страните и заяви, че годишният ръст на разходите за отбрана е показателен за това, че средата на сигурност не се подобрява.

„Устойчивото развитие може да бъде постигнато единствено при наличието на по-ефективен глобален механизъм за сигурност, който насърчава диалога и многостранната дипломация, които напоследък са изложени на силен натиск.“

Радев също защити концепцията за „отворена наука“ и научното сближаване и обърна внимание на особеностите на дадено общество.

„Умението да се разчетат специфичните културни кодове на „другите“, както и тяхното обществено значение, би довело до по-доброто разбиране на социално-политическите процеси и мотивацията на обществата.“

Днессе очаква българският държавен глава се очаква да разговаря с колегите си от Палестина и Черна Гора. Речта му пред световните лидери от трибуната на Общия дебат е в четвъртък.

Очакванията към 74-ата сесия на Общото събрание на ООН са за постигане на съществен напредък за превенция и справяне с конфликтите и повишаване на общата сигурност в света, но реалността трудно покрива тези очаквания, заяви президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос за изострената реторика и средата на сигурност в Персийския залив, Радев изрази надежда направените предложения от президента на Иран за деескалация и вижданията, които имат САЩ и другите партньори, да доведат до реално намаляване на напрежението и да се избегне нов потенциален конфликт в региона на Близкия изток.

Помолен да коментира призивите на политически лидери за сключване на нова ядрена сделка с Иран, президентът посочи, че ЕС вече е изразил ясна позиция със Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и той следва да се изпълнява. По думите на държавния глава, ако този план бъде неглижиран, това означава да се върнем към изходна точка и да вървим към ускорен и опасен курс към ядрено въоръжаване в региона на Близкия изток.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе