Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

На живо: Спорове и дебати за пушенето в заведенията

На живо: Спорове и дебати за пушенето в заведенията

София. Депутатите започнаха дебатите за лансираното от левицата връщане на пушенето в заведенията. Промените в Закона за здравето са спорни не само между управляващите и опозиция, но и в рамките на самите групи на Коалиция за България и ДПС.

Законопроектите са два: На Спас Панчев от левицата и на парламентарната група на Атака. Желанието на вносителите е поправките да минат преди Нова година.

В началото на пленарното заседание депутатите решиха, че споровете им трябва да се излъчват по обществените радио и телевизия.

Забраната за пушене в обществените сгради и заведения беше приета по време на управлението на ГЕРБ. Още тогава имаше критики, че това може да навреди на бизнеса, какъвто е и мотивът за настоящите предложения на новите управляващи.

Проследяваме парламентарните дебати на живо, статията се обновява:

11:05 - Половин час почивка.

11:00 - Мартин Захариев, БСП: Предстои най-интересното гласуване за 2014 г. Най-интересното, защото ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по съвест. Това е нашият изпит за демокрация.

Захариев призова да се прекрати дебата и да се премине към гласуване. Зам.-председателят на НС Алиосман Имамов обясни, че по правилник това не може да се случи.

10:57 - Петър Мутафчиев от БСП обяви, че няма да подкрепи предложенията, защото става въпрос за принципна политика.

10:51 - Лъчезар Иванов от ГЕРБ, в качеството си на лекар, красноречиво разказа за болестите, които застрашават пушачите.

10:43 - Тунчер Кърджалиев, ДПС: Вижте г-н Лаков, че след време, тютюнопушенето ще бъде инкриминирано деяние в световен аспект. Причината ще е точно тази, за която говорите.

10:35 - Венцислав Лаков, Атака: Ако всичко това е така, половината в тази зала трябва да измрем, защото пушим.

10:32 - Тунчер Кърджалиев, ДПС: Зависими от никотина политици искат пълен комфорт на пушачите и на себе си.

Физиологичните елементи са екзистенциални за съществуването на човешката популация. Смъртността може да се преодолее, като се прекрати експонирането на човешкия организъм на тютюневия дим. Пасивният непушач, който е осъзнат непушач на базата на воля, въпреки неговото право, когато очевидно е декларирал, че е непушач, пушачите му вредят. Тук е мястото да спомена за феномена „странична димна струя". Това е струята от тлеенето на цигарата, установено е, че 80% не минава през филтъра.

Аз съм толерантен човек, бих допуснал в мое присъствие да се пуши. Нещо повече: бих запалил и аз цигара! Но когато има деца в помещението, бих се възпротивил.

От друга страна, аз бих се борил за правото на всеки човек да поеме своята доза никотин, заради абстинентния синдром, но не и да пречи на съседа.

Кърджалиев призова депутатите от ДПС да не подкрепят законопроектите.

10:13 - Стефани Михайлова, ГЕРБ: Не пушенето, а правото на защита от вторичен тютюнев дим е неоспоримо конституционно право. Ние трябва да решим чий избор трябва да защитим, дали на този, който иска да прекара приятно с цигара в ръка, или на този, който иска да си пази здравото. Затова законът не ни позволява да караме с 200 км/ч или да грабнем от щанда на бижутерийния магазин, каквото ни е харесало. Законът не се спазва, да го отменим: Ами да отменим и Закона за движение по пътищата или Наказателния кодекс.

10:00 – Депутати от ГЕРБ раздават стикери със знака „Пушенето забранено" на колегите си в пленарната зала. Самите те са ги залепили на реверите си.

09:40 – Кристиян Димитров от Атака и Спас Панчев от Коалиция за България представиха двата законопроекта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе