Извънредни новини

Две жертви на стадион за Мондиал 2014

Две жертви на стадион за Мондиал 2014

Сау Пауло. Двама души са загинали при инцидент на стадиона в Сау Пауло, който ще бъде домакин на церемонията по откриването на финалите за Световната купа по футбол през 2014, съобщиха от полицията.

От пожарнаата обявиха, че техни екипи са били извикани на стадион Итакерао след сигнали за паднал кран.

Стадионът трябваше да бъде завършен в края на декември, за да спази крайния срок на ФИФА. Бразилия призна, че среща трудности да подготви всичките 12 стадиона за Мондиала.

Според информациите голяма част от работниците са били извън обекта, тъй като срутването е станало по време на обедната почивка. Бразилските медии съобщиха за трима загинали, но по-късно бяха обявени имената на двама души, които са станали жертви на инцидента.

От футболния клуб изразиха съжалението си за случилото се. Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че е изключително тъжен. Генералният секретар на международната федерация Жером Валке изказа съболезнования към семействата на загиналите.

На Итакерао трябва да се проведат още три мача освен този, с който ще се открие световното.

Общо шест стадиона, включително и този в Сао Пауло, все още не са готови за световното следващото лято. Забавянето се дължи на проблеми със строежите, както и на протестите заради сериозните разходи за домакинството.

Разходите за подготовката на 12-те стадиона, които трябва да домакинстват мачове от световното първенство в Бразилия, са се увеличили с около 320 милиона евро, съобщи правителството.

Увеличението беше очаквано заради закъснението в ремонтите и строителните работи, както и преразхода на бюджетите на няколко стадиона.

Стадионите сега ще струват почти 8 милиарда реала (2.55 милиарда евро), сочи информацията на правителствената интернет страница.

Миналия декември, когато за последен път беше публикувана подобна информация, разходите бяха оценявани на 7 милиарда реала. Според информация на сайта Terra през 2010 г. се е предвиждало да се похарчат по това перо 5.3 милиарда реала (1.7 милиарда евро).

В последната година Бразилия е залята от протестиращи срещу високите разходи за домакинството на световното първенство и олимпийските игри в Рио де Жанейро на фона на проблемите със здравеопазването и образованието.

Целият бюджет на първенството е нараснал леко до 8.2 милиарда евро. Бразилия се размина с по-големи разходи, тъй като няколко инфраструктурни проекта бяха отменени.

Най-скъп е стадионът в столицата Бразилия - "Естадио насионал" за 71 хиляди зрители струва 450 милиона евро. Той беше изграден изцяло с обществени средства, а бъдещето му е неясно, тъй като в града не играе нито един от големите отбори.

Откакто отвори врати, някои клубове от други части на страната играят мачовете си там, за да привличат повече зрители. Сред тях беше и базираният в Рио де Жанейро "Фламенго".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе