Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Жените са трамплинът на Местан в политиката

Жените са трамплинът на Местан в политиката

Зарязал СДС след скандал за Ботев и Левски

Хората в Момчилград и Кърджали все още помнят времената, когато бившият лидер на ДПС Лютви Местан е носил българското име Владимир Зидаров и е сред местните учредители на СДС. Демократичните промени в началото на 90-те години на миналия век заварили Местан като учител по български език в Момчилград. "Той се хвана с първата вълна недоволства и дори заедно с други местни седесари изминаваха пеша разстоянието между Момчилград и Кърджали, за да ходят на митинги. Тогава все още беше женен за първата си жена Нурсен. Баща й беше партиен секретар в Кърджали и така Местан успяваше да се възползва за различни услуги от БКП. В началото на демокрацията обаче я заряза и си хвана любовница, с която беше пет години. Някъде по това време се и разведе", разказва жител на Момчилград, свидетел на онези времена. Той и останалите местни хора - и българи, и турци, обаче се страхуват да застанат с имената и лицата си.

Тук е страшно, ще ни унищожат, ако решат

Бизнес, кариера, всичко може да се срине за един ден", твърдят те. Все пак се престрашават да разкрият малко от историята.
Като учител и активист на СДС Местан става регионален секретар по образованието в Кърджали, спомнят си местните. По време на правителството на Филип Димитров Местан все още се води по паспорт Зидаров. Тогава идва разпореждане от София да се бракуват всички книги в библиотеките, които съдържат комунистическа литература. Местан, заедно с библиотекарките, решават да бракуват и книги на класически български автори и възрожденци, сред които Иван Вазов и Христо Ботев. Става грандиозен скандал, жителите на Кърджали се надигат, местни журналисти и интелектуалци пишат протестни декларации. Самият Местан се защитава, че книгите били стари и негодни, а решението за унищожението им не било негово, а на библиотекарките. Той дори се кълне, че като учител по български никога не би допуснал унищожението на възрожденска литература. Скандалът обаче го скарва с местните активисти на СДС. Преди това пък част от тях, които са с турски имена, недоволни, че не са били поканени на Кръглата маса, се оттеглят от СДС и се вливат в редиците на ДПС. Местан също поема в тази посока. "Видя ни се кадърно, способно момче, имаше визия и умееше добре да се изразява. Затова решихме да го вземем", разкрива бивш местен активист на ДПС. В този период Местан започва да ухажва бъдещата си втора съпруга Ширин.

Тя е дъщеря на изключително влиятелния в онези години Хасан Али Хасан

"Ширин имаше връзка с един руснак, богат човек, голям бизнесмен, който инвестираше на местно ниво. Местан успя да му я открадне и дълго време руснакът страдаше по нея. Не можа да я прежали и дори напусна Момчилград", разкриват още местните хора. Те споделят, че заради други жени Местан е зарязал и двете си деца от първия брак. Синът му сега е зъболекар в Турция, дъщеря му също добре се уредила там. Не поддържали никаква връзка с баща си. Местните хора разкриват още, че покрай Ширин и тъста си Местан бързо се издигнал в ДПС. Скоро станал един от най-приближените и доверени хора на лидера Ахмед Доган. "Сега се опита да направи беля. Не можем да кажем лошо за Местан, все пак е местно момче, познаваме се. Даже има една приказка, майка ми на село, като се скара със съседите, после аз и да видя, че не е права, и да им го кажа, ама им казвам - не мога, майка ми е. Та така и с Местан. Той просто много полетя, реши да не слуша, да служи на Турция. Не става така, ние сме български турци, възпитани сме да обичаме държавата си, не може да вървим против нея. А сега какво се получи, пак ни е страх, както беше праз 1984 г.", коментира бившият активист на ДПС. Другите му съграждани пък са на мнение, че Местан не е трябвало да ходи в турското посолство. "Дойде в Могиляне с посланика и турските дипломати. Това беше голяма грешка от негова страна.

Голяма грешка беше и че мюфтията и ходжите го последваха

Ние тука не сме нито религиозни, нито ни интересува международната политика. Местан нищо няма да успее да направи", категорични са местните. Те припомниха за Мехмед Ходжа, един от първите, които се опитал да разцепи ДПС и да залети в посока Турция. Сега е потънал в забвение. Станал е учител по биология в Турция без никакво участие в обществения живот. "Същото ще стане и с Местан. Ако не го съдят и отиде в Турция, най-много да стане учител там", коментират момчилградчани. Сега се здрависвал и разговарял с тях. А само преди година ги гледал отвисоко, отбягвал ги и почти не им говорел, припомнят си те.

В родното село на Местан - Островец, не са го виждали от погребението на майка му Хафизе през август миналата година. Няма и хора от родата му, въпреки че е една от най-старите и е известна с отглеждането на тютюн. "Добро момче беше, ученолюбив, възпитан. Стана учител и много му се радвахме.

После се хвана с политиката и стигна дъното

признава бай Ахмед, докато ниже тютюна. Възрастният мъж е категоричен, че трябва да си гледаме българските работи и да не се бутаме нито с Русия, нито с Турция. "Това, което се случи сега, е да стане едно боричкане и разделяне между нас си, турците. Ние проблем и пререкания с българите нямаме и никога не сме имали. Всичко винаги е било заради политиката и парите", убедени са местните.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе