Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Зелмайер: ЕК ще се погрижи за интересите на България

Зелмайер: ЕК ще се погрижи за интересите на България

Обещахме на премиера Бойко Борисов, когато има въпрос, който силно вълнува България, комисията да се погрижи да представи интересът на България по-възможно най-добрия начин, обяви  началникът на кабинета на председателя на ЕК Мартин Зелмайер, който е на двудневно работно посещение в София, цитиран  „Фокус".

Днес обсъдихме какво ще направим за българския интерес в рамките на Председателството. Когато една държава е председател трябва да „влезе в обувките на европейците" и да забрави за частните си интереси, коментира той. "След началото на Председателството България и ЕК ще започнат да работят още по-тясно, отколкото работят днес", посочи Мартин Зелмайер. „Знаем, че вашата държава е стабилен и сигурен ангажимент към своята принадлежност към европейското семейство, допълни той.

Жан Клон Юнкер не каза, че България и Румъния веднага трябва да се присъединят в Шенген. Комисията каза, че условията за присъединяване към Шенген са изпълнени. Присъединяването към Шенген няма да се отлага с години. Комисията ще излезе с позиция през декември тази година, отсече Зелмайер. 

Вярваме, че еврото е валутата на всички страни членки, които искат да се присъединят. България трябва да има надеждна перспектива да се присъедини към еврозоната. Смятаме, че Западните Балкани трябва да имат надеждни европейски перспективи. Нашето послание днес е, че Българското председателство е в момент, когато ЕС е в ситуация на промяна. Имаме 27 държави членки, които се съгласиха след Брекзит да не се разделят, а да се сближават. Работим заедно за общата програма, да направим ЕС по-силен и стабилен, коментира началникът на кабинета на Юнкер.

Българското председателство идва точно навреме, когато европейската визия да може да се реализира на практика. От януари България ще бъде столицата на ЕС. Това е историческа възможност за България да работи по общата програма на европейския проект за реформиране на ЕС. България да ни помогне да се придвижим напред в критичния момент.Това е исторически момент, защото България ще бъде председател на Съвета на ЕС отново през 2031 година", коментира Мартин Зелмайер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе