Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Марешки: Вместо да взимаме от хората по 12 лева за здраве, да спрем скандалната сделка със самолетите

Марешки: Вместо да взимаме от хората по 12 лева за здраве, да спрем скандалната сделка със самолетите

„Милиардите за закупуването на нови изтребители могат да бъдат дадени за здравеопазване. Ако на българските граждани бъдат удържани по 12 лв. допълнително за здраве, ще се съберат около 400-500 млн. лв. годишно. Това, според здравното министерство, би решило голяма част от проблемите в здравния сектор. Щом е така обаче, по-добре е да не бъркаме в джоба на хората за пореден път, а да разпределим милиардите за излишните самолети по друг начин – за здравеопазване и образование. Затова, да спрем, грабителската сделка за закупуването военни самолети", това призова днес в изявление специално за „Стандарт" лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки.

Той предложи да се инициира нов референдум, в който хората да кажат какво предпочитат – да се купят нови бойни самолети или да имат достойно здравеопазване.

По повод Македония Веселин Марешки отхвърли позицията на външния министър Захариева и я упрекна, че я представя като българска, което не изразява мнението на голямата част от населението. „Всички сега си мълчим – управляващи, опозиция, патриоти, затова излиза, че „този пасквил " е позиция на цялата държава, още повече че две трети от македонците казаха „не". Когато България беше приемана в ЕС, как бихме се почувствали ако ни бяха поискали да си променим името?", попита Марешки. Той припомни за двата референдума в България - за строителството на атомна централа в Белене през 2013 г. и за промяна на изборната система през 2016 г., чийто резултати не бяха признати за валидни заради недостиг на минимален брой гласове.

Лидерът на ВОЛЯ се обърна с открит призив към Народното събрание да приеме декларация във връзка с резултатите от допитването в Македония, с която парламентът ни да докаже, че е последователен в решенията си, да каже, че резултатът наказва самозабравилите се политици в Македония, както и че България подкрепя пътя на Скопие за отстояване на националните интереси на държавата.

ВОЛЯ се срещна и с единствения кандидат от квотата на НС за конституционен съдия Красимир Влахов. „Ще подкрепим кандидатурата му, защото сме респектирани от професионалната му биография", коментира Веселин Марешки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе