Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

СДС със завой към ГЕРБ

СДС със завой към ГЕРБ

Завой към ГЕРБ направи най-старата дясна партия - СДС. В кабинета "Борисов" 2 организацията, водена тогава от икономическия министър Божидар Лукарски, бе коалиционен партньор на ГЕРБ. След изборите обаче СДС не само остана зад борда, но и загуби част от знаковата за прехода сграда "Раковски" 132. Днес там "живее" НФСБ на Валери Симеонов. Лукарски бе сменен като лидер, защото поиска СДС да се съюзи със Симеонов.

"СДС като най-старата формация, с най голям опит и влияние, трябва да се опита да обедини десните формации", каза новият председател на партията Румен Христов на Националната конференция на сините днес. Според него СДС трябва да търси партньорство преди всичко с партиите, членки на Европейската народна партия. Това са ГЕРБ, Движение "България на гражданите", ДСБ и самото СДС. ДСБ обаче е на път да бъде изгонена от ЕНП. Хората на проваления политик Радан Кънев не бяха допуснати на конгреса на ЕНП в Хелзинки заради систематично неплащане на членски внос.

"Ние ме в едно семейство, имаме сходни виждания за управлението на Европа и за това, което трябва да се случи с българските граждани", посочи още Румен Христов. Попитан къде стои ГЕРБ в партньорствата, той заяви: "ГЕРБ е член на ЕНП. Те са с най-голямо представителство там, но не са те основните. Всеки има равноправно членство, броим само различни депутати. ГЕРБ в някои отношения наистина изповядва ценности, близки до десницата. Те като голяма формация имат ангажимент да покриват по-широк периметър, включително и в центъра. Аз говоря за чисто дясно демократично виждане за развитието на България, каквото СДС представя".

"Няма съмнение, че предсрочни избори ще има, въпросът е кога", убеден е синият лидер. Според него "СДС обезателно трябва да присъства в следващия парламент". Трябва да постигнем добър резултат и мнозинство, постави задача пред своите Румен Христов. И заяви: "Смятам, че бяхме по-добри партньори на ГЕРБ от сегашните им". "Ние имаме потенциал, знаем и можем. Имаме воля, справяли сме се с много по-тежки кризи, и политическа, и финансова, и зърнена, и духовна. С кадрите, с които разполага, СДС може да бъде полезен на държавата и на десните избиратели, защото те не са малко", изтъкна Христов

Зам.-председателят на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че на местните избори догодина организациите на СДС по общини ще имат свободата да съставят и да участват в местни коалиции, но по идейни подбуди няма да се съюзяват с БСП и ДПС. "Това не значи, че не можем за втория тур на местните избори, когато става въпрос за подкрепа на наши кандидати за кметове, да търсим подкрепа срещу общ противник", поясни той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе