Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

СКАНДАЛЪТ СЪС ЗАСТРАХОВАНЕТО: Хората се питат защо да плащат "Гражданска"

СКАНДАЛЪТ СЪС ЗАСТРАХОВАНЕТО: Хората се питат защо да плащат

Важни решения се вземат на тъмно - без обществен дебат. Така омбудсманът Мая Манолова коментира поправките в Кодекса за застраховане, които въвеждат лимит на 20 000 лв. обезщетение за близките на загинал в катастрофа. Те бяха внесени от шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова между първо и второ четене на промените в закона. В неделя премиерът Бойко Борисов нареди изтеглянето им, докато по темата няма обществен консенсус.

„Големият проблем е, че хората се съмняват, че институциите работят в техен интерес и за да ги защитят. Не е нормално толкова важни предложения, отнасящи се до права на хората като обезщетения на близки на починали при ПТП, да се решават ей така. Проблемът е липсата на дебат и честното отношение", коментира Манолова пред бТВ.

„Остава впечатлението, че институциите взимат най-лесното решение - да ударят гражданите с теслата. Да, има европейска директива, която слага лимит на тези обезщетения при застрахователно събитие, но той е 10 милиона лева. Може да се търси справедливо решение, а не да се наказват тези, които вече са наказани със загубен близък", каза още юристката. Тя поясни, че в гражданско дело виновникът за катастрофата и смъртта на хора в нея може да бъде осъден да плати много по-голямо обезщетение от предвидените 20 000 лв. в Кодекса за застраховане.

"Хората се питат защо въобще да плащат Гражданска отговорност", обобщи Манолова. Тя изтъкна, че по същия начин - на тъмно, с проектобюджета за 2018 г. се променят още 30 закона.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе