Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Защо „Блумбърг“ се фокусира върху България?

Защо „Блумбърг“ се фокусира върху България?

Димът от дългата пура на Божков стигна отвъд океана. Днес медиите у нас се напреварват да препечатват статия на агенция „Блумбърг“, която вади на показ пред света политическите амбиции на милиардера, притежател и на 18 обвинения. Първенството по бързина на препечатката бе силно оспорвано от медиите, чиито собственици имат нарастващи проблеми с правосъдието.

Материалът запознава целия свят със страховитите български прякори от прехода, с неземните частни колекции, с епичната битка между власт и олигарси, като ни представя за най-корумпираната страна в ЕС. Това обаче не е най-лошото.

Малко в сянка остана друга статия на същата агенция, предхождаща днешната. Тя излезе вчера и бе доста по-критична към управляващите. Според автора й, в България има отстъпление от 25 години трансформиране на икономиката в пазарна. В текста се изброява как правителството е увеличило влиянието си в различни сектори като са дадени два примера - действията срещу Божков по отношение на хазарта и подготвяното създаване на държавен конкурент на „Лукойл“.

Двата поредни материала показват, че световната агенция насочва прожекторите ударно към нас. Нещо, което отдавна не е случвало. По-конкретно, от февруари, когато излъчихме към света противоположни информации какво ще правим с валутния курс и кога искаме да влизаме в чакалнята на еврозоната.

„Блумбърг“ е световен барометър за финансови анализатори и инвеститори. Затова и рязкото променяне на финансовия курс на държавата винаги се следи под лупа от агенцията. Интересът към България спадна в мига, когато Борисов отсече, че курса на лева остава завързан за борда толкова силно, колкото и последните 20 години.

Материалите от последните дни обаче не са четива само за световните финансови акули. Обществено-политическия поглед, отправен към България през призмата на световната агенция, чиито собственик е един от най-влиятелните мъже в Америка, поставя на дневен ред въпроса: Защо точно сега „Блумбърг“ се фокусира върху България?  

Възможните отговори са ясни и без всенародно гласуване: „Блумбърг“ очаква сериозни размествания не само у нас, но и на Балканите. Или, отново по стар български обичай, някой някъде топи страната ни, без да му пука за последствията и имиджа й. Ако е второто, героите бързо ще се разпознаят. Това си е тяхна запазена марка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе