Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Шокът в България! Горещ коментар на западни медии

Шокът в България! Горещ коментар на западни медии

Българското правителство, трудно съставено в края на 2021 г., се оказа в нестабилно положение след оттеглянето днес на една от партиите в него и това поражда опасения от нова политическа криза в страната, отбелязва Франс прес

Петков днес заяви, че е готов да остане начело на правителство на малцинството, което ще разчита отсега на 109 депутати от общо 240 в парламента.

Франс прес припомня, че трита от четиримата министри на ИТН в правителството по-рано днес са напуснали демонстративно правителствено заседание,защото техните искания относно бюджета не са били удовлетворени.

Премиерът обаче упрекна ИТН, че защитава строителни фирми, заподозрени, че са отклонили държавни средства.

Друга ябълка на раздора беше затоплянето на връзките с Република Северна Македония, подето от Петков, допълва Франс прес. Лидерът на ИТН Слави Трифонов упреква Петков, че води своя собствена външна политика в ущърб на външната министърка Теодора Генчовска, която бе излъчена от ИТН.

София блокира от ноември 2020 г. започването на преговори за присъединяване на Скопие към ЕС заради разногласия и спорове по исторически въпроси. Франция, която е ротационен председател на ЕС до 1 юли, подкрепя намирането на решение на разногласията между двете страни.

България е изправена пред риск от политическа нестабилност, след като премиерът изгуби мнозинството си в парламента, отбелязва Ройтерс.

Анализатори казват, че разривът вероятно ще донесе нова нестабилност, точно когато войната в Украйна води до покачване на инфлацията, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че отношенията в управляващата коалиция бяха напрегнати, откакто опитът за назначаване на висш член на ИТН за централен банкер се провали.

Трифонов обвини Петков и, че пренебрегва интересите на България, като поощрява вдигане на ветото върху преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС под натиска на НАТО и ЕС. Петков пък каза, че ИТН блокирала усилията на правителството да смаже корупцията, посочва Ройтерс.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе