Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Захариева посече Скопие: Няма компромиси!

Захариева посече Скопие: Няма компромиси!

Преговорната рамка за приемането на Северна Македония в ЕС на този етап не може да бъде приета. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на БНТ. На днешния европейски съвет, неприсъствен, България ще наложи вето на процеса.

"В решението за вето има изрично настояване за изпълнение на договора за добросъседство и сътрудничество. В България считаме, че Северна Македония не е готова да изпълни преговорната рамка", твърдо заяви Захариева.

"В медиите в Северна Македония има страшно много подвеждаща информация. Има три точки, за които настояваме - езикът, пътната карта и отказ от всякакви претенции за македонско малцинство в България", обясни Захариева. И допълни: "Ние няма до водим очерняща политика, както прави Северна Македония. Ние сме страна-членка на ЕС и не може да си позволим това.".

"Няма как да кажем "да" и да дадем доверие в аванс. Правили сме го много пъти, но този път няма да има компромиси", категорична бе Захариева.

"Не реагирам никак на съобщенията, че в Скопие искат да ме обявят за персона нон грата. Тази партия получи 2400 гласа на последните избори. Сега иска да обявят мен и Краси Каракачанов за персона нон грата", добави тя.

"Няма как държава с влошени двустранни отношения да влезе в ЕС. Не е важно само да подпишеш договора, а и да го изпълняваш", отсече външният министър.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе