Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Захариева отхвърля всякакъв компромис със Скопие

Захариева отхвърля всякакъв компромис със Скопие

Шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз все още има, съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Все още има шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка. Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза“, каза Екатерина Захариева след среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония в Берлин.

Вчера тя беше в германската столица, където по покана на германското председателство на ЕС се състоя дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония. Северна Македония и България трябва да изгладят различията си до 10 ноември.

„Имаме напредък по отворените въпроси. За краткото име е важно те да декларират, че това не е е свързано с териториални или малцинствени претенции. По отношение на езика също има сближаване на позициите“, коментира министърът относно преговорите с Република Северна Македония за одобрението на членството на страната в Европейския съюз.

„Към този момент имаме пробив. Благодаря на германското председателство за инициативата. Но все още не сме там да кажем „Да“, заяви министър Захариева.

Македонската страна систематично нарушава Договора за добросъседство, създават се пречки за български инвестиции, не се правят крачки към преодоляването на езика на омразата, обобщи министърът.

Няма да направим компромис с антибългарската кампания, категорична беше Захариева.

Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе