Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Захариева: Докладът за сигурността се интерпретира погрешно

Захариева: Докладът за сигурността се интерпретира погрешно

Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира пред "Нова телевизия" визиката, която осъществи заедно с президента Румен Радев за сесията на Общото събрание на ООН.

Основните теми бяха борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея. Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район, каза Захариева.

Тя бе категорична, че България не проява двойнственост в политиката, след като иска едновременно да има добри отношения между ЕС и Русия, а от друга страна НАТО иска да прави база в Черно море.

Защитаваме своито интереси, категорична бе Захариева. "НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта на Алианса не е да предизвиква военни действия", допълни тя.

Цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност. Така или иначе ситуацията в света не е такава. Така че като съюзник в НАТО, недай си Боже да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса, коментира още външният министър.

Тя обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети може да бъдат насочени към бази на НАТО. "Това е реалността. Ние сме външна граница на НАТО срещу страна, която не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза още Екатерина Захариева.

Не знам защо искривявате думите на Бойко Борисов. Това е истината - ние сме в НАТО, а Русия не е. Премиерът изтъкна факти, заяви Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас, а част от действията й.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе