Извънредни новини

Челси пак загуби от Базел, Милан най-сетне се събуди

Челси пак загуби от Базел, Милан най-сетне се събуди

"Базел" победи за пореден път "Челси" в Шампионската лига и запази шансове за класиране на осминафиналите.

След шокиращия успех с 2:1 в Лондон на старта на турнира, швейцарският шампион надигра фаворита в група Е с 1:0 и на стадион "Санкт Якоб".

Въпреки поражението и неубедителното си представяне отборът на Жозе Моуриньо се класира за следващата фаза. За да си гарантира първото място в групата и по-благоприятен жребий в осминафиналите, "Челси" трябва да спечели при домакинството на последния "Стяуа" в последния си мач.

"Базел" пък ще гостува на "Шалке" в директен мач за другото място, даващо право на участие в следващата фаза. Швейцарците имат осем точки и дори равенство ще бъде достатъчно. Германците имат седем точки, след като завършиха 0:0 при гостуването на "Стяуа".

"Базел" изигра много силно първо полувреме срещу "Челси".

В средата на полувремето българският национал Иван Иванов стреля с глава след центриране от ъглов удар, но Джон Оби Микел изчисти топката пред голлинията. След това отново Чех трябваше да спасява своя отбор след страхотен удар на Салах.

Играчите на "Челси" изглеждаха напълно неориентирани през първото полувреме, правеха много грешки в подаванията и не успяваха да задържат топката за повече от 15-20 секунди.

След почивката лондончани се съвзеха и заиграха доста по-добре. Те владееха топката през по-голямата част от втората част и натиснаха своя съперник, но без за стигнат до сериозни голови положения.

Три минути преди края домакините успяха да измъкнат изключително ценната победа. Салах получи перфектно далечно подаване, овладя добре, навлезе в наказателното поле и с отличен удар по диагонала преодоля Петер Чех.

Европейският вицешампион "Борусия" (Дортмунд) спечели жизненоважна домакинска победа с 3:1 над "Наполи" и направи голяма крачка към осминафиналите на Шампионската лига.

Успехът постави германският отбор в отлична позиция за класиране в следващата фаза. Съставът на Юрген Клоп събра девет точки и се нуждае от победа при гостуването на "Марсилия" в последния кръг, за да си гарантира място в осминафиналите.

"Наполи" също има девет точки, но ще има изключително тежката задача да победи лидера "Арсенал" с три гола разлика в следващия мач, за да преодолее груповата фаза.

"Артилеристите" победиха "Марсилия" с 2:0 в другата среща от група F и събраха 12 точки. За да продължат в следващата фаза, те трябва да загубят с по-малко от три гола при домакинството на "Наполи" на 11 декември.

Ако се стигне до победи за "Наполи" и "Борусия" в последния кръг, англичаните, италианците и германците ще имат по 12 точки. В този случай ще се гледат показателите в двубоите помежду им, като ще бъдат извадени резултатите срещу последния "Марсилия", който остава без спечелена точка.

Юрген Клоп имаше много проблеми в защита за двубоя с "Наполи".

"Наполи" пък не можеше да разчита на своя плеймейкър Марек Хамшик, който се контузи при загубата от "Парма" в събота.

Срещата започна спокойно, но резултатът много бързо беше открит. В 9-ата минута Марко Ройс изпълни ъглов удар и главният съдия отсъди дузпа за задържане на Федерико Фернандес срещу Роберт Левандовски. Ройс се зае с изпълнението и уверено реализира.

Първата по-добра ситуация пред "Наполи" се откри в 23-ата минута, когато Горан Пандев си отвори позиция за стрелба в наказателното поле, но отправи твърде слаб удар, който попадна право в ръцете на Роман Вайденфелер.

В 35-ата минута Левандовски направи още един много сериозен пропуск. След отлична атака, в основата на която отново беше Мхитарян, полският нападател се озова сам срещу Рейна, но отново реши да заложи на силата и испанският вратар спаси.

Три минути по-късно Раул Албиол извърши изключително грубо нарушение срещи Мхитарян. Главният съдия Карлос Веласко имаше всички основания да покаже директен червен картон, но реши да даде само жълт на своя сънародник.

В 42-ата минута груба грешка на Кевин Гроскройц при изритана топка в наказателното поле на "Борусия" даде отличен шанс на "Наполи" да изравни. Горан Пандев обаче подаде прекалено силно към Игуаин, който нямаше как да достигне топката.

В началото на втората част "Наполи" тръгна по-агресивно в атака и се отвори, което доведе до няколко страхотни възможности пред "Борусия" за втори гол.

Слабата игра в защита на "Наполи" продължи да носи сериозни опасности за Рейна. В 58-ата минута Мхитарян премина няколко играчи в наказателното поле на гостите и отправи удар, но испанският вратар направо страхотно подаване.

Броени секунди по-късно Гонсало Игуаин излезе сам срещу Вайденфелер след изключителен пас на Кайехон. Аржентинецът обаче направи непростим пропуск, който се оказа решаващ за изхода на двубоя, защото в ответната атака "Борусия" вкара втори гол.

Играчите на германския вицешампион бързо изнесоха топката на левия фланг, откъдето Ройс изведе Блашчиковски сам срещу Хосе Рейна. Още с първото си докосване той прати топката между краката на вратаря на "Наполи" и даде солиден аванс на домакините.

В 71-ата минута "Наполи" успя да се върне в мача. Себастиан Кел сбърка при изнасянето на топката. Валон Бехрами веднага намери Игуаин, който изведе резервата Лоренцо Инсиние зад защитата. 22-годишният италианец стреля с левия крак по диагонала и с помощта на гредата топката се озова в мрежата.

Седем минути по-късно обаче Обамеянг отне топката от Бехрами в центъра и подаде към Левандовски. Полякът проби към наказателното поле и изведе вдясно националът на Габон, който технично прехвърли Рейна за 3:1.

До края на срещата "Наполи" имаше няколко възможности отново да намали резултата, но Вайденфелер спаси далечни удари на Кристиан Сапата, Гьохан Инлер и Лоренцо Инсиние. До нови попадения обаче не се стигна.

В другата среща "Арсенал" спечели безпроблемна победа с 2:0 срещу "Марсилия". Отборът на Арсен Венгер имаше пълно превъзходство срещу французите и пропусна да запише по-убедителен успех на "Емиратс".

Джак Уилшър отбеляза двете попадения за лондончани. Той откри резултата още в 27-ата секунда, след като получи подаване от Бакари Саня, проби по дясното крило, финтира защитник и много технично изпрати топката в далечния ъгъл.

По този начин той подобри рекорда за най-бърз гол в Шампионската лига, отбелязан от английски футболист. Предишното постижение беше на Уейн Рууни от "Манчестър юнайтед", който вкара на "Байерн" (Мюнхен) в 65-ата секунда през 2010 г.

В 38-ата минута Месут Йозил пропусна дузпа, но все пак рекордната покупка на "артилеристите" се реваншира в 65-ата минута, когато асистира на Уилшър за второто попадение.

След поредицата разочарования, които донесоха на своите привърженици през последните месеци, футболистите на "Милан" най-после успяха да покажат добра игра и да постигнат убедителна победа.

"Росонерите" спечелиха убедителна победа с 3:0 при гостуването на "Селтик" и направиха важна крачка към следващата фаза на Шампионската лига. Кака, Кристиан Сапата и Марио Балотели отбелязаха трите попадения, които доближиха италианският отбор само на точка от осминафиналите.

С успеха "Милан" събра осем точки и има една преднина пред "Аякс" в битката за второто място. На 11 декември двата отбора ще се изправят в директен мач на "Сан Сиро", след като тази вечер холандците победиха вече осигурилия си класиране напред "Барселона" с 2:0.

"Росонерите" откриха резултата на "Селтик парк" още в 12-ата минута. Кака беше оставен непокрит във вратарското поле след центриране на Валтер Бирса от ъглов удар и с глава прати топката в мрежата.

Този гол вдъхна увереност на италианския отбор, който пое контрол над срещата. Едва в края на полувремето "Селтик" се съвзе и успя да създаде напрежение пред Кристиан Абиати, но до почивката не паднаха повече попадения.

В началото на втората част шотландците пропиляха страхотен шанс да изравнят резултата. След центриране от ъглов удар Върджил ван Дайк беше оставен непокрит на пет-шест метра от вратата, но стреля право в тялото на Абиати.

Минута по-късно "Милан" реши мача с втори гол, който отново падна след ъглов удар. Антонио Ночерино опита удар към далечната греда, а на метър от голлинията Сапата довкара топката във вратата.

По този начин "Милан" стана първия отбор след "Барселона" (3:1) през 2004 г., който вкарва два гола при гостуване на "Селтик".

В 59-ата минута "росонерите" отбелязаха трето попадение. Рикардо Монтоливо намери Балотели с далечно подаване. Той се справи с натиска на двама защитници и от малък ъгъл преодоля Фрейзър Фостър, за да вкара първия си гол от почти два месеца.

В другия мач от групата "Аякс" постигна впечатляващ успех с 2:1 при домакинството на "Барселона". Холандците вкараха двата си гола преди почивката чрез Тулани Сереро и Дани Хойсен, като демонстрираха много хубав и бърз футбол и надиграха един от големите фаворити за трофея.

В началото на втората част обаче домакините останаха с човек по-малко на терена, след като Йоел Фелтман получи директен червен картон за грубо нарушение срещу Неймар в своето наказателно поле.

Шави реализира отсъдената дузпа, но до края на срещата "Барселона" напълно разочарова с представянето си и почти не създаде сериозни опасности пред вратата на домакините, които се отбраняваха много организирано.

Всички резултати от 26 ноември:

Група Е:
"Базел" - "Челси" 1:0
"Стяуа" - "Шалке" 0:0

Група F:
"Арсенал" - "Марсилия" 2:0
"Борусия" - "Наполи" 3:1

Група G:
"Зенит" - "Атлетико" 1:1
"Порто" - "Аустрия" 1:1

Група Н:
"Аякс" - "Барселона" 2:1
"Селтик" - "Милан" 0:3

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе