Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев заговори с думите на Иван Костов. Защо?

Радев заговори с думите на Иван Костов. Защо?

В петък вечерта измежду всичките критики срещу Борисов, двусмислици за нова партия и апели към хората за пандемията, президентът  излезе с ясно  предложение само по един въпрос – за Северна Македония. Ето какво каза той:

  • Република Северна Македония трябва сама да реши дали да продължава по пътя с идеологемите и омразата от миналото, или да тръгне към демократично бъдеще.
  • България трябва да отстоява своята история, език и идентичност, културно наследство.
  • След като Договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме в правото си да търсим права.
  • За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа.

Президентът заяви още, че правителството има ясно изразени позиции по въпроса с нашата съседка, но няма механизми, по които да ги постигне.  Веднага след това даде в ефир механизма.

  • Аз настоявам в самата преговорна рамка да се открие отделна глава – глава 35, където да се изложат всички критерии. Тогава изпълняването им ще стане ангажимент не само за България, а за всички страни членки на ЕС.

Защо реши да огласи тази идея точно 4 дни преди ключовото заседание на Съвета по общите въпроси на ЕС, на който трябва да се вземе решение за евентуално начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз?

Това стана в събота сутринта, когато бившият премиер Иван Костов се появи онлайн и даде интервю за Дарик Радио по един единствен въпрос – Северна Македония.На въпроса на водещия - верни ли бяха информациите, че преди 2 годин е консултирал македонците, Командира великодушно заяви, че може да се счита днешната му позиция като своеобразен съвет.  Ето какво каза още Костов:

  • Каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват .
  •  В Северна Македония се опитват чрез европейските държави да окажат натиск върху София за промяна в нашата позиция.
  • Страните - членки на ЕС са в състояние да разберат, че проблемът е техен, защото не могат да приемат за член страна „с такива огромни дефицити" и зависимости по причини,“наследени от комунистическото минало в рамките на бивша Югославия“.
  • Като единствен изход от ситуацията, вместо да спори по историята, България да настоява за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без изпълнението на които Северна Македония да не може да се присъедини към ЕС.

Разбира се, за разлика от Радев, той бе залеч по изчерпателен и подготвен в предложението си (което в общественото пространство вече бе наложено като идея на президента), като започна с рестоспекция за отношенията със Северна Македония по времето на неговия кабинет, припомни, че Договорът за добросъседство от 2017-та година е копие на декларацията отпреди 20 години, стигна по паралелите отношенията Дания-Норвегия и Естония -Финландия, а също така заяви, че в тази нова глава трябва да има пътна карта за резултатност. Продължи и мисълта на Радев защо трябва да действаме без да чакаме чужда помощ - „европейските държави проявяват незаинтересовано безразличие по този проблем“.

Накрая обяви, че „перченето на ВМРО пред Скопие няма да даде резултат“.

Докато Каракачанов се кара с ГЕРБ за кои деца да са надбавките, а Захариева се е вторачила в посланическата баница, единомислието на Радев и Костов вече надхвърли вътрешнополитическите теми за протеста и протяга ръце да определя, ако не още европейската, то съседската ни съдба. А през това време нека Георги Марков продължава да си говори, че президентът не се интересувал от външна политика, а гледал само какви ги върши Борисов...  

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе