Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ВЪВ ВАРНА: Юнкер: С Турция трябва да сме стратегически партньори

ВЪВ ВАРНА: Юнкер: С Турция трябва да сме стратегически партньори

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не трябва да има съмнение по ангажимента на ЕС по отношение на трите милиарда евро за Турция. Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен, заяви Юнкер.

По отношение на миграцията не всичко е идеално, но споразумението, което сключихме между Турция и ЕС, се оказва много ефикасно, като с 87 процента са намалели бежанците, идващи към ЕС, каза Юнкер.

Турският народ е един велик народ, често много смел, към когото изпитвам голямо уважение и възхищение, заяви Юнкер на пресконференция след срещата на лидерите на ЕС и Турция в резиденция "Евксиноград" във Варна. Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Ние трябва да поддържаме искрен и честен диалог, допълни той. ЕС и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, не говорят за общите неща, които ни правят партньори - имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим, каза още Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване.

Бих искал намесата в Сирия да става съобразно международното право, изтъкна Юнкер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе