Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Йотова: ЕК ще ни помогне за бежанската вълна

Йотова: ЕК ще ни помогне за бежанската вълна

София. „Европейската комисия е твърдо решила да помогне на България и с финансови средства, и с техническа помощ за бежанската вълна". Това каза евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова в предаването „Лице в лице" по бТВ.

Българската държава е абсолютно неподготвена за справяне с бежанската криза, която се очаква, обясни Йотова. И уточни, че нямаме човешки ресурс, който да работи в условия на такава криза. Европа също се оказва неподготвена да се справи с този проблем, добави евродепутатът и изтъкна, че уроците от предишната бежанска вълна след Арабската пролет са си останали на хартия.

Само за 2013 г. прирастът на бежанци у нас е 206%, което е изключително притеснително, каза още Йотова. Тя съобщи, че бежанската вълна у нас ще бъде основна тема на дискусия, която ще се проведе следващата седмица в Европейския парламент в Страсбург. Тя ще завърши с резолюция.

Има вероятност Европейската комисия да откаже финансова помощ на България, защото е била информирана, че през втората половина на 2012 или началото на 2013 г. в България са постъпили около 12 милиона лева по линия на бежанския фонд, но няма данни за какво и къде са били използвани, увери тя.

„Обърнала съм се колегите от националния парламент чрез формата на парламентарен контрол да направят една проверка доколко, какви и как са били изразходвани средствата, които евентуално страната ни е получила по програмата за ранно предупреждение и за превантивни мерки срещу бежанска криза", завърши коментара си за бежанската вълна Йотова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе