Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Захариева: Всички партии трябва да подкрепят съдебната реформа

Захариева: Всички партии трябва да подкрепят съдебната реформа

Ако са отговорни, независимо дали подкрепят правителството, всички политически партии трябва да подкрепят съдебната реформа. За да се случат тежки и важни реформи, трябва да има стабилна подкрепа в парламента. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред БНР.

Обсъждайки накратко хипотезата за предсрочни избори, Захариева обясни, че ако се стигне до такива, на хората ще им писне от избори.

"Вторият пакет от промени в Закона за съдебната власт, който е в режим на съгласувателна процедура, ще даде самочувствие на магистратите в тяхното кариерно развитие и оценяването на тяхната работа", каза още Захариева. Според нея реалистичният срок е до лятната ваканция, края на юни и началото на юли законопроектът да бъде одобрен в парламента.

"Трябва да бързаме така, че да приемем хубави и правилни текстове", допълни Захариева в отговор на въпрос за упреците на главния прокурор, че съдебната реформа се прави по-бързо от Октомврийската революция.

"25 години се реформираме и още не сме там, където трябва да бъдем. От тази гледна точка бързаме. И е крайно време да приемем поне на законодателно ниво нещата и гаранциите, които се изискват от нас и които ние считаме, че са правилни, не само защото се изискват. От друга страна, не бива да бързаме така, че да приемаме некачествените текстове", каза още тя.

Министър Захариева подчерта още, че не е готова да се откаже от реформата в прокуратурата и измененията на тази глава в Закона за съдебната власт. "Не е лесно да се даде определение на „проверка за почтеност", посочи още правосъдният министър и призова онези, които критикуват тази част от законопроекта, да дадат своя принос.

"Моят екип счита, че трябва да има определение на „проверка за почтеност", защото в Конституцията е изведено на отделно място. Ако се считаше, че това е част от другите проверки, нямаше да се изведе. На български няма превод на „интегритет", но това е своего рода проверка за интегритет на съответния съдия, прокурор или следовател", каза още тя.

Захариева декларира, че е готова да отвори отново въпроса за заплатите, но по думите й ако това ще фокусира цялото внимание, не си струва, защото: "Много по-важно е да се приеме реформата в прокуратурата, съдийското самоуправление, атестирането, командироването, дисциплинарното производство, кариерното развитие".

"Трябва да сме реалисти, че на Инспектората трябва да се даде време да създаде капацитет. Няма как да приемем другия месец закона и да очакваме от тях на следващия ден да започнат да правят тези проверки", смята още Екатерина Захариева.

"Чисто нормативно – и законово, и конституционно, по-новите демокрации като България стоят добре", обобщи Екатерина Захариева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе