Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бойко: Ако Германия започне да връща хора, ще стане неуправляемо

Бойко: Ако Германия започне да връща хора, ще стане неуправляемо

България участва с 50 000 евро във фонда на Европейския съюз за миграцията

Ако Германия започне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес, защото ние насила не можем да задържим хора в България. Затова наблюдавам, че страните започват сами да се справят със ситуацията и да вдигат огради. Това написа премиерът Бойко Борисов в своята Фейсбук страница.

Той е на посещение в Малта на Срещата на върха по въпросите на миграцията.

Форумът е изключително ползотворен, защото в него заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни търсим решения за справянето с първопричините за миграционната криза, написа още премиерът

Всички се обединихме, че трябва да си сътрудничим освен за подобряване на закрилата на мигрантите и търсещите убежище, така и за по-успешната борба с експлоатацията и трафика на мигранти и подобряването на сътрудничеството при връщането и обратното приемане, пише Борисов.

"Подписахме споразумение за създаване на спешен доверителен фонд с размер 1,8 милиарда евро. България ще се включи с 50 хил. евро от Фонда за подпомагане. Като целта е ЕС да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа. По-късно днес продължаваме с неформално, извънредно заседание на Европейския съвет. Поводът за срещата отново са безпрецедентните темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите-членки. Ще се опитам да убедя моите колеги, че е жизнено важно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна, смята той.

По думите му ние трябва първо тях да интегрираме и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в Европа. В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно.

Бедността в Африка и в същото време богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, търсещи по-добро настояще. Затова се взе решение за 1,8 млрд. евро, с които ЕС да подпомогне бедстващите хора, каза премиерът на самата среща

„Турция в момента се държи доста европейски и помага на ЕС и би могло, освен с финанси, да й се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Близо 2 млн. души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се направи либерализацията на визите", добави премиерът Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе