Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ВОЛЯ подкрепя протестите на медицинските сестри

ВОЛЯ подкрепя протестите на медицинските сестри

„На ваша страна сме, подкрепяме напълно исканията ви за справедливо заплащане. Ако не защитим вас, медиците, няма как вие да защитавате нас и семействата ни“, заяви Веселин Марешки по време на среща с медицински специалисти. Лидерът на ВОЛЯ, председателката на ПГ на „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Гергана Стефанова и депутатката от социална комисия Албена Найденова приеха и изслушаха по тяхна молба в парламента представители на различни здравни организации. Сред тях бяха Асоциацията на българските медицински сестри (АБМС), Алианс на българските акушерки (АБА), на Българска асоциация на фелдшерите и лекарските асистенти (БАФЛА),  Асоциация на физиотерапевтите в България (АФБ).

„Цената на един час нощен труд е 0,25 лева. Това нормално ли е? Кой може да работи за тези пари? Забравени сме от държавата. Предлагаме да има стартовата заплата за всички медицински сестри, която да е гарантирана от държавата“, заяви на Мая Илиева. Тя даде пример, че е виждала фиш на медицинска сестра с болно дете за 290 лева на месец. Представителите на медицинските съсловие споделиха още, че отпуснатите наскоро средства за заплатите на медицинските сестри не стигали до тях, а болниците усвоявали парите за разплащане на свои задължения или други нужди.

Медиците поискаха подкрепа и за поправка в Закона за съсловните организации, която да позволи на всяка професия да има свое професионално съсловно представителство. Тя ще им помогне да се развиват професионално и да защитават интересите си. „Вашите професии са изключително отговорни и важни, лекарите не могат без вас. От личен опит знам какво е да работиш в законодателен хаос, затова подкрепяме исканията ви“, коментира Веселин Марешки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе