Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Волен с имунитет още шест дни (ОБЗОР)

Волен с имунитет още шест дни (ОБЗОР)

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остава с имунитет поне още 6 дни. Това означава, че той ще се ползва от специална защита като депутат и по време на балотажа на местните избори. Причината - следващото заседание на парламента е насрочено за 4 ноември и чак тогава като точка от дневния ред ще бъде гласувано искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на неговия имунитет и този на заместника му Десислав Чуколов. Временната парламентарна комисия, създадена да разследва основанията на държавното обвинение, още в сряда взе решение да предложи на парламента падането на имунитетите на националистите заради инцидента на ул. "Раковски" преди две седмици. Тогава двамата предизвикаха смут, твърдейки, че в магазинчето се продават наркотици. В искането на главния прокурор е записано, че един от депутатите е нанесъл удар на полицай. Сидеров твърди, че представеното медицинско свидетелство на служителя на реда е фалшиво, защото е издадено от "човек, осъден за търговия с човешки органи, без право да е вещо лице". За събитията около НАТФИЗ в изборната нощ ще се решава на допълнително заседание идната седмица. По този казус Цацаров настоява НС да разреши задържане на Волен Сидеров. Искането е подадено на 26 октомври, а законът дава 14 дни на засегнатия сам да се откаже от имунитета си. Преди ден Правната комисия прие предложение този срок да бъде съкратен на 5 дни, но парламентът още не е гласувал подобна промяна. Атакистът вече обяви, че няма да направи това доброволно.

"През следващата седмица аз ще внеса проектите на решения, които вече са приети от временната комисия", каза пред "Стандарт" председателят на парламента Цецка Цачева.

Заради уличните екшъни на Сидеров управляващите от ГЕРБ обявиха, че обмислят да предложат промени в конституцията, така че да отпадне пълният имунитет на народните представители. Ще се запази единствено правото им да не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе