Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Водим със Скопие среща за Западните Балкани

Водим със Скопие среща за Западните Балкани

Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани ще се състои днес в рамките на първото съвместно председателство на процеса от страна на България и на Република Северна Македония, пише БГНЕС. Във връзка със ситуацията с пандемията от COVID-19 срещата на външните министри ще бъде организирана чрез видеоконферентна връзка под домакинството на МВнР на България, съобщиха от Министерството на външните работи.

Съпредседатели на срещата в онлайн-формат са вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Срещата на външните министри е утвърден формат в рамките на Берлинския процес, който предшества и подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 г. в София.

На 9 ноември 2020 г. в 11 ч. Екатерина Захариева и Буяр Османи ще направят приветствие към участниците във форума. Ще се състои и пленарна сесия, на която ще бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред Берлинския процес за Западните Балкани в контекста на мерките за изграждане на доверие и за подобряване на регионалното сътрудничество, включително чрез по-добра свързаност между хората и инфраструктурата. Специален фокус в дискусията на министрите ще бъде темата за младите и гражданското общество в Западните Балкани.

Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, а нейни ко-спонсори и поддръжници са някои държави членки на ЕС като Германия, Франция, Австрия, Италия, Великобритания, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и България. Освен държавите от Берлинския процес в срещата в София онлайн ще се включат и представители на Европейската комисия, на Съвета за регионално сътрудничество и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана (RYCO).

След края на видеоконферентната Среща на външните министри от Берлинския процес ще се състои пресконференция на двамата съпредседатели Екатерина Захариева и Буяр Османи в онлайн формат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе