Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Вкарват в парламента проектозакон за частния фалит

Вкарват в парламента проектозакон за частния фалит

Проект на Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност ще бъде внесен в Народното събрание след две седмици, съобщи днес съпредседателят на ОП Искрен Веселинов по време на брифинг в парламента.

По думите му другата седмица ще бъде организирана кръгла маса с представители на гражданското общество. След това "Обединените патриоти" ще внесат законопроекта в НС с допълнителните предложения.

Проектът на закона за частния фалит беше обсъден днес на Кръгла маса с представители на институциите и политическите партии. Инициативата за закона е на "Обединени патриоти".

По думите на Веселинов идеята била да се изговорят вижданията на ведомствата и депутатите. Най- делови били от НАП, те подкрепили законопроекта и направили предложения. МФ, МП, социалното министерство имали предпазлива позиция, но заявили готовност за дебат по темата. БНБ също обещала предложения. От страна на депутатите само БСП се появили на дискусия и по принцип подкрепили законопроекта.

Законопроектът предвижда всеки един гражданин, който повече от 3 месеца не може да обслужва или повече задължения до 200 хил. лв. и не по-малко от 6 минимални работни заплати, да има право на защита, която да поиска от съда. Ще има възможност през следващите 5 годни да удовлетворява кредиторите. След края на този период той ще бъде освободен от остатъка, ако има такъв.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе