Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Корнелия вкара седем в бюрото вместо Жаблянов

Корнелия вкара седем в бюрото вместо Жаблянов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вкарва седем нови членове в Изпълнителното бюро на партията и маха от него Валери Жаблянов. Рокадата беше предложена на провеждашия се в момента червен пленум на "Позитано". С мотива, че иска да се чуват повече мнения ИБ се увеличава на 21 души.

В него влизат бившият строителен министър Асен Гагаузов,  лидерът на младежкото БСП Николай Бериевски, Весела Лечева, зам.-шефката на Столичния общински съвет от квотата на червените Милка Христова и депутатите Георги Свиленски, Манол Генов и Стоян Мирчев.

Нинова излязла с остър доклад пред пленума, в който обяснила защо прави рокадите..

"Аргументите ми, започвам с най-малко важното. За малко на конгрес щяхме да останем без документи за конгреса. Вторият ми аргумент е за идеологията, Валери е председател на комисията по идеология и от 2017 г. почти не се е събирала. На трето място е най-сериозното, става въпрос за заседанието на ПАСЕ и неговото отсъствие. Това налага днес ние да даваме обяснение. Там се гласуваха ограниченията на Русия, Истанбулската конвенция и доклада за корупцията в България. Не сме информирани, че той ще отсъства, така че да можем да изпратим негов заместник. Свалям доверието си от него и бих искала да напусне Бюрото, може би е редно той да си подаде оставката.

Чух разумните критики и смятам да ги отразя в бъдещата работа на партията. За мен е съществен въпроса за идеологията. За съжаление в България никои не говори за това. Ние останахме единствената партия с идейна основа. Преди конгреса се чуха различни мнения за модерното ляво , за европейската левица, за консерватизма. Тези въпроси трябва да дискутираме, но не сами, затворени в себе си. Предлагам да създадем Национален дискусионен клуб.

Да поканим различни партии в левия спектър, различни институти, движения и да започнем съществена дискусия за две неща- демокрация и модерно ляво в България и в Европа. В разговорите да се включат и европейски лидери , политици, специалисти. Светът се променя и поставя различни предизвикателства пред идеите. Ние трябва да отговорим на тези предизвикателства", казала пред пленума Нинова.

В отговор на искането на Нинова за отстраняването му Валери Жаблянов обяснил, че чрез новия състав лидерката иска да преподреди хаоса, който създала с оставката си. С нови членове не се разширява демокрацията, а търсенето на аргументи постфактум, за да се оправдаят предварително взети решения, е вече стил, заявил той.

Пред пленума Жаблянов обяснил, че заседанието на ПАСЕ не било толкова важно, а суспендирането на правата на руската делегация в ПАСЕ няма общо със санкциите наложени от други органи, където той единствен е гласувал против. Освен гова  се водели проверки за имуществото му и органите го помолили да е на разположение.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе