Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Вигенин: Продължаваме „Южен поток" по изискванията на ЕК

Вигенин: Продължаваме „Южен поток

Варна. „Южен поток" е важен за България и за ЕС. Проектът трябва да бъде реализиран по европейските правила и експертите вече работят за това", каза във Варна външният министър Кристиан Вигенин. Според него периодът на тези уточнения не е дълъг и първоначалната оценка на експертите е, че на изискванията на ЕК ще бъде отговорено аргументирано и бързо. "Бяха казани силни думи, че „Южен поток" е спрян, не –само временно е преустановен проектът", каза министър Вигенин.

Той беше домакин на 30-ата среща на Съвета на външните министри на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/ в качеството си на ротационен председател за периода 1 януари - 30 юни. На форума във ВК "Ривиера" Кристиан Вигенин отчете приоритетите в транспорта, в областта на младежта и спорта за региона, работата на създаденото звено за проекти, взаимодействието между ЧИС и ЕС. Накрая на официална церемония той предаде символа -чукче на ротационното председателство за следващите 6 месеца до края на 2014 г. на зам.-външния министър на Гърция Димитрис Коркулас.

Генералният секретар на ЧИС даде висока оценка за председателството на Вигенин като успешен капитан, който внимателно е управлявал кораба между скалите, имайки предвид сложната ситуация в Черноморския регион. Към доклада на форума са приложени и две декралации с позициите на Русия и Украйна по темата, дадени от посланиците Н. Пр. Юрий Николаевич Исаков и Микола Балтажи, въпреки че ЧИС няма силен политически елемент.

"Няма пречки за визитата на руския министър на външните работи Сергей Лавров, тя се подготвя и очакваме да дойде на 7 юли", каза Кристиан Вигенин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе