Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Вигенин: Не искаме натовски десант (ОБЗОР)

Вигенин:  Не искаме натовски десант (ОБЗОР)

Брюксел. "България няма нужда от допълнителна подкрепа или разполагането на още сили на наша територия", отсече вчера от Брюксел след среща на първите дипломати на НАТО министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Румъния и Турция вече поискаха повече сили на Алианса на тяхната територия заради кризата между отношенията на ЕС и Русия. Малко по-рано през деня бившият военен министър Аню Ангелов призова България също да поиска от Алианса разполагането на изтребители F-16 в авиобаза "Граф Игнатиево". Изявлението е във връзка с изказаните от държавния глава Росен Плевнелиев съмнения, че Русия изпраща нетранспортни самолети близо до границата на военновъздушното ни пространство с цел да изстиска и малкото останал ресурс от съветските ни МиГ-29, чиято поддръжка изцяло зависи от Москва. "Тази практика на Русия не е нещо ново. Още от есента зачестиха тези полети. На този етап очевидно преценката е, че нямаме нужда от допълнителна подкрепа. Това, което става обаче, изчерпва ресурса на самолетите", коментира още Вигенин. От думите му стана ясно, че везните все повече се накланят към закупуването на нов тип изтребител вместо удължаване на ресурса на старите съветските изтребители. "В рамките на преосмислянето на отношенията НАТО - Русия като че ли аргументите вече са в много голяма степен за придобиването на нов изтребител и нашите способности да не зависят от прякото военно-техническо сътрудничество с Русия или от добрата воля на Русия, или да не са зависими от равнището на отношенията между НАТО и Русия", смята външният ни министър. По думите му не е нужно Москва евентуално да създаде проблем, за да се сетим, че потенциално такъв проблем може да възникне. "Самите ние имаме интерес да бъдем по-малко зависими", категоричен бе той. Вигенин посочи, че за момента няма усложняване на отношенията с Русия относно поддръжката на самолетите, а решението на НАТО да преустанови "всякакво практическо цивилно и военно сътрудничество" с Москва не би трябвало да повлияе на двустранните договорки между България и Русия.

Според председателя на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков (ДПС), процедурата по закупуване трябва да се задвижи максимално бързо. "Считам, че най-добрият вариант е F-16", коментира той за "Стандарт".

Министърът на отбраната Ангел Найденов отказа коментар относно предстоящия през септември избор относно военновъздушните ни сили, както и дали решението би могло да бъде взето по-рано предвид създалата се ситуация. Не е ясно и дали България е поискала обяснение от Москва относно полетите.

Премиерът Пламен Орешарски също коментира темата, като посочи, че по време на срещата му с помощник главния държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд категорично не е повдиган въпросът за дислоциране на американски бойни части у нас. И допълни, че няма информация във въздушното ни пространство да са навлизали руски нетранспортни самолети.

Междувременно от Брюксел президентът Росен Плевнелиев обяви, че имаме нуждата от по-сериозно присъствие на бойци на НАТО у нас, заявявайки напълно противоположно мнение спрямо министър Вигенин.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе