Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Падна ветото в/у промени в закона за личните данни

Падна ветото в/у промени в закона за личните данни

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Закона за защита на личните данни. Със 127 гласа "за", 1 "против" и 4 въздържали се депутатите приеха отново измененията.

С промените се транспонира европейски регламент, който предвижда държавите членки да помирят правото на защита на личните данни с правото на свобода на изразяване и информация, включително за журналистически цели и за цели на академичното или художественото изразяване. Президентът възразява срещу приложения от законодателя специфичен подход, който е подредил в 10 точки критерии, по които журналист, научен работник и писател в своята работа следва да преценява и евентуално да доказва дали и доколко е постигнат балансът между свободата на изразяване и информация, от една страна, и защитата на личните данни, от друга. Държавният глава отбелязва, че регламентът не съдържа такъв списък с критерии или нещо подобно.

Председателят на Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/ Венцислав Караджов коментира, че правилата не са цензура, те са гаранция за обективност, прозрачност и устойчивост на законодателството. Той посочи, че за да има свръхрегулация, би следвало да се въвежда непоносима правна тежест, т.е. да са възникнали допълнителни задължения, които да пречат на медиите да си вършат работата, такива обаче нямало. Караджов отчете, че Законът за защита на личните данни се прилага в България вече 17 години, като за този период КЗЛД е разгледала над 15 хиляди жалби от физически лица. Жалбите срещу медии са 90, уважени са само осем, от тях само две са с наложени санкции за незаконосъобразно обработване на лични данни, отбеляза той.

Маноил Манев /ГЕРБ/ добави, че постигнатият баланс в закона е бил плод на четири месеца работа. Той изрази съжаление, че от БСП не са в залата, и им зададе задочно въпроси. "Колеги от БСП, отказахте ли се от вашия президент? Защо ви няма в залата да защитавате неговото вето", попита Манев. Според него ветото е безпринципно и нелогично.

Десислава Атанасова /ГЕРБ/ изреди депутати от левицата, които са гласували за законопроекта, който днес се разглежда за пореден път. Тя призова президента Румен Радев да освободи правния си съветник Борислав Цеков и номинацията му в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, защото са осъдени на последна инстанция да платят глоба от 10 хиляди лева за злоупотреба с лични данни. "Надявам се, че ще го направите, вярвам, че сте принципен човек, в противен случай ще изглежда като пореден висш пилотаж в лицемерието", обърна се Атанасова към държавния глава. Тя допусна, че лидерът на БСП Корнелия Нинова следи дебата в спа център, както предишния път, когато от левицата били при народа.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че от Асоциацията на европейските журналисти са получили подкрепа за ветото от Корнелия Нинова, но, за съжаление, нито един представител на БСП днес не се е съобразил с обещанието й.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе