Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ветото на президента мина през комисия

Ветото на президента мина през комисия

Правната комисия пусна ветото на президента Росен Плевнелиев по текстове от Избориня кодекс. Дали ще бъде отхвърлено обаче в пленарна зала - предстои да се гласува утре. 

Днес комисията по правни въпроси разгледа ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс, които ограничават гласуването на българите в чужбина.

Само БСП и ДПС декларираха, че ще подкрепят ветото, защото са против закона. Предесдателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че ще гласува "въздържал се". Преди него и депутати от Реформаторския блок обявиха, че ще се въздържат.

В крайна сметка ветото мина на правна комисия. Само 2 депутати от ПФ подкрепиха текстовете от закона. Против гласуваха 3 - ма от БСП и ДПС. А 7 избранници от ГЕРБ, РБ и БДЦ се въздържаха.  

Гласуването в правна комисия идва на фона на многократните предупреждения, че Патриотите ще излязат от управлението, ако ветото на Росен Плевнелиев ине. "Ако ветото на президента не бъде отхвърлено, ПФ категорично ще напусне властта", каза по-рано днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Тук се касае за връщане на целия закон. Ние ще повторим нашето гласуване, и то ще бъде против този закон. Освен чл. 14, който е дълбоко дискриминационен за българите в чужбина, има и други противоконституционни текстове, като задължителното гласуване например", заяви депутатът от БСП Филип Попов.

"Президентът трябваше да включи във ветото си и други текстове на Изборния кодекс", заяви народният представител от ПГ на ДПС Митхат Метин по време на дебатите в парламентарната правна комисия на ветото на президента Росен Плевнелиев на част от промените в Изборния кодекс

Метин припомни, че от ДПС са предупреждавали и в пленарна зала, че с този Изборен кодекс се приемат противоконституционни текстове.

„Предупредихме, че и ветото е бъдеща процедура, както и сезирането на КС. Ще гласуваме против този законопроект", каза депутатът, цитиран от "Фокус".

„Съжалявам, че президентът не е включил във ветото си и други текстове. Президентът трябваше да включи във ветото си и други текстове от закона", заяви още депутата от ДПС.

Емил Димитров от Патриотичния фронт призова да мислим за всички българи в чужбина, на Малдивите, в Антарктика, в Аляска и др., което предизвика овации от Инициативния комитет "Гласувай без граници" и представителите на българите в чужбина, въпреки шеговития му тон.

След него Димитър Делчев от Реформаторския блок очерта два приоритета - българите извън ЕС да имат по-либерални правила за изборите, които да ги улеснят, както и да се успокоят притесненията на много хора за манипулиране на вота в чужбина.

"Досега не сме успели да открием решение, което да постигне и двете цели. Няма постигнат компромисен вариант. Докато няма общо решение на мнозинството, аз ще се въздържа на комисия", призна той.

Предесдателят на правната комисия Данаил Кирилов представи мотиви, в които се разяснява, че българите в чужбина имат равни права, но процедурите за създаване на секции са различни по обективни причини, особено за секциите извън дипломатически представителства.

"Аз лично ще гласувам "въздържал се". Вярно е, че в последните 2 седмици бяха проведени много разговори в управляващата коалиция. В тази връзка мога да заявя, че ако е необходимо, и пленарното заседание поиска варианти на текстовете, такива, които дават други критерии с равно действие, смятам, че от правна страна текстовете са готови", заяви още той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе