Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за държавната собственост

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху част от последните промени в Закона за държавната собственост. „За" повторното приемане на промените гласуваха 145 народни представители, а 65 бяха „против". Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти", „Воля" и независимите депутати. „Против" гласуваха само от БСП.

Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 17 октомври. Парламентът прие промените на 10 октомври. Според президента със закона се създава възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според председателя на правна комисия Данаил Кирилов употребата на понятието приватизация е неточна, тъй като то се отнася за прехвърляне чрез продажба, а не за апорт.

В мотивите си Румен Радев заявява, че е недопустимо правната уредба от средство за защита да се превръща в законодателни решения, които увреждат обществения интерес. Президентът обявява, че премахването на забраната за апортиране на имоти, собственост на търговски дружества от забранителния списък, противоречи на целта на списъка. Според президента Радев с измененията в закона се отнема възможността направилите апорт търговски дружества да имат блокираща квота при вземане на решения. В мотивите си държавният глава коментира, че в момента, когато останалите за приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък. „Затова не мога да остана безучастен, когато уредбата за тях се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес", заявява Румен Радев. Според председателя на правна комисия Данаил Кирилов промените предвиждат гаранции за запазване на публичния интерес, с възможност държавата да участва в стопанския живот при ясни правила.

БСП построиха най-уродливия капитализъм в Европа, каза депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в дебатите по гласуването срещу президентското вето върху последните промени в Закона за държавната собственост. „Дебатът дали държавата е добър стопанин приключи през 1989 година, когато БСП управляваше цялата държавна собственост", посочи той. „Както казва един ваш депутат, небеизвестният секретар на БКП Стоян Михайлов, ръководителите на партията ни я ориентираха към капитализъм", коментира Спас Гърневски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе