Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Веско Топалов поема българския шах

Веско Топалов поема българския шах

Силвио Данаилов обвини ФИДЕ, в лицето на Кирсан Илюмжинов, плаща на свои хора, за да свалят президентите на опозиционно настроените национални федерации. Единият от потърпевшите бил самия той, като в същия дух обясни и атаките срещу него.

„ФИДЕ притиска със съдии и се опитва да сменя президентите, обясни той. - Казват им: вземете си лиценз от държавата и ние ще ви приемем. Така са сменили вече „хиляди федерации". По същия начин ФИДЕ плаща на некадърници в България, за да правят интриги", допълни Данаилов, визирайки опитите за алтернативна федерация, начело с кмета на Хасково Добри Беливанов.

Данаилов обясни и ситуацията в Българския шахматен съюз и лично със себе си. „Българската федерация не е изключена, нейното членство е временно замразено, обясни той. - Това е бандитско решение, а мотивът е, че ние сме най-активната и мощна национална федерация, след Китай и Русия. Управителният съвет реши до изтичането на 18-месечното ми наказание българският шахмат да бъде представян по международните форуми и състезания от Веселин Топалов. Той получава моите правомощия тъй като има тежест и е познат в чужбина. Но реално няма да е „изпълняващ длъжността" и такъв няма да има, защото уставът ни изключва дори възможността някой от двете ми вицета да е такъв. А по-натам, след изтичането на мандата ми след години ще видим, може и Топалов да поеме федерацията. Ако иска, разбира се. Лично аз ще обжалвам в Спортния арбитражен съд в Лозана и съм сигурен, че ще спечеля делото, което водя срещу ФИДЕ. Но преди да се обърна към Спортния съд, чакам да видя мотивите. В перспектива не съм се отказал и пак да се боря за президентския пост във ФИДЕ", допълни Данаилов.

Покрай опитите да бъде саботирана пресконференцията му от представител на „опозиционерите", си го отнесоха и представителите на тв предаването „Господари на ефира". „Вие нали знаете, че тези хоар взимат по 5000 лева за всяка атака в своите предавания, обясни Данаилов. - Те са рекетьори и работят само за пари."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе