Извънредни новини

Венци Стефанов: "Литекс" вън от "А" група

Венци Стефанов:

Гриша Ганчев да си признае вината, зове бивш рефер

Съдбата на "Литекс" остава под въпрос след като шефовете на тима скандално извадиха отбора насред мача с "Левски". Повечето членове на ръководството на БФС се въздържаха от коментар, но според боса на "Славия" и член на изпълкома на футболния съюз Венци Стефанов казусът е пределно ясен. "По правилник "Литекс" трябва да бъде изхвърлен от "А" група". Това, което се случи, е грозно за нашия футбол", категоричен бе Стефанов. Според него съдията е направил грешки, но
решението на главния мениджър на "Литекс" Стойчо Стоилов да провали мача по нареждане на Гриша Ганчев е недопустимо.
"На някои отбори и хора им липсват първите 7 години. Не смятам обаче, че това е постановка от страна на Гриша Ганчев. Просто емоционално взеха това решение", допълни Стефанов. Другите му колеги от ръководството на БФС нямаха мнение. "Ами аз от Вас научавам. Какво е станало? Не мога да говоря, защото не съм гледал", заяви пред "Стандарт" Йордан Лечков. Подобно бе и оправданието на Борислав Попов. "Бях на място, където нямаше интернет и телевизия. Тепърва ще се запозная със случая. Но си има Дисциплинарна комисия, която трябва първо да се произнесе", заяви той. Емо Костадинов пък така и не си вдигна телефона. Шефът на БФС Боби Михайлов пък е бил сред гостите на жребия за Евро 2016, който се тегли в събота в Париж.

Своя трактовка на скандала даде заместник-председателят на Дисциплинарната комисия към БФС Георги Камишев.
"Няма шанс "Литекс" да бъде изваден от А група. Трябва да се прочете добре ал. 1 от чл. 28 на Дисциплинарния правилник. Изваждането на клуб от А група е само в случаите, когато състезателите тръгнат сами да напускат или целия отбор. Когато отборът е напуснал по нареждане на служебно лице, което е част от ръководството, тогава санкцията е от 15 000 лева", обясни Камишев пред БНТ.

Според експерти обаче "Литекс" следва задължително да бъде изхвърлен от елита. За пример може да се вземе решение на дисциплинарната комисия от тази година при аналогичен случай. През пролетта тимът на "Места" (Хаджидимово) бе отстранен от Югозападната "В" група, защото треньорът Лъчезар Дафков извади отбора от терена по време на мача с "Рилски спортист". Заради това си решение наставникът бе наказан да не изпълнява треньорска дейност в срок от 1 година. Освен това му е наложена глоба от 1875 лева. "Няма логика на тима от Ловеч да му се размине", твърдят футболни функционери.

Междувременно от "Литекс" изненадаха със странна декларация. В нея "оранжевите" поискаха преиграване на мача с "Левски" заради "формално нарушение на правилника". Според тях главният рефер Георги Йорданов не бил дал официално край на двубоя. Освен това те изредиха всички ситуации, които според тях главният рефер бил сбъркал.

"Стандарт" се обърна към бившия съдия Христо Ристосков, който да коментира ситуациите. "Нещата са по-сложни от това дали има или няма червен картон, дузпа, фаул и т.н. До тази срамна ситуация се стигна след като се вижда, че нашият футбол затъва и затъва. В него има само циркаджии и чалгаджии. Така не става. Гриша Ганчев, например, трябва да излезе и да си признае вината. Нашият футбол се превръща в селски", заяви бившият рефер.

Ето и обзор на отзивите от вчера:

Прочухме се по цял свят с простотията

Скандално прекратеният мач между "Левски" и "Литекс" прочу България по цял свят. И естествено - в негативен план. Всички водещи издания от Европа обръщат внимание на двубоя, в който при 1:0 за "оранжевите" главният мениджър на тима Стойчо Стоилов нахлу на терена и изигра театър като нареди на своите футболисти да напуснат.

"Скандал! Българският "Литекс" напусна терена в знак на протест срещу рефер", пишат в Португалия. "Служебна победа за "Левски" след напускане на терена на останалия с девет души "Литекс". Какво става в България?", пише пък английският "Дейли Мейл".

В Швейцария пък бяха по-информирани. "Треньор извади играчите си от терена заради съдия", пишат в страната, явно незнаейки, че всъщност не треньорът Люпко Петрович, а шефовете извадиха "Литекс" от терена. "Страшен скандал във Висшата лига на България", пишат в Австрия.

В Италия допълниха: "Поредна глупост в българския футбол". Дори отвън океана се впечатлиха от скандала. "Инциденти прекратиха мач в елита на България", тръбят издания в Колумбия. В САЩ също обръщат внимание на случилото се. "Йонсен изгонен при прекратен мач в България... Шеф извади играчите от терена, чакат отнемане на точки".

Отлагат жребия за купата

Жребият за Купата на България, който трябваше да определи двойките в полуфиналните срещи, ще бъде отложен за неопределено време. Основната причина за решението е създалата се ситуация след изваждането на "Литекс" от терена в мача с Левски от събота. Ситуацията трябва да бъде разгледана обстойно от съответните органи във връзка с наказанията на "оранжевите". Тимът е един от отборите, които стигнаха полуфиналите. Първоначално жребият беше насрочен за вторник, 15 декември.

Съдийската комисия мълчи, събира се тази седмица

Членовете от съдийската комисия не поискаха да коментира скандалите от "Левски" - "Литекс". "Тази седмица ще се съберем на заседание и тогава ще излезем с официално становище", заяви пред "Стандарт" бившият рефер Мартин Богдев. "Иначе си имам лично мнение за всяка една от ситуациите, но няма смисъл да говоря преди срещата. А дали е било нарочно това действие на "Литекс" не зная. Това е извън нашата компетенция. Ние обсъждаме само от спортно техническа гледна точка", добави Богдев. Колегата му Кольо Данев също се застрахова. "Не знам дали е редно да говоря. Когато получим разрешение ще коментираме всичко. Не е колегиално да обсъждаме преди да има официално решение", добави Данев.

Нападнаха ни все едно, че ние напуснахме, каза Стоев

Сега ни се нахвърлят, все едно ние, а не "Литекс" са напуснали терена", коментира пред "ПИК" треньорът на "Левски" Стойчо Стоев. "Какво да коментирам повече? Аз отговарям за спортно-техническата част в "Левски". Мога да говоря за представянето на отбора, за предстоящата подготовка и селекция. След мача казах, че във футбола си има правила, които трябва да се спазват. Това е", добави наставникът. "Що се отнася дали чуждестранни съдии ще свирят следващите мачове между "Левски" и "Литекс" мога само да кажа, че това не зависи от мен. Ако има такова предложение, то решението от наша страна ще бъде взето от спортния директор Георги Иванов", допълни Стоев.

Гонзо пък бе доста обиден от случилото се. "Ако ръководството на "Литекс" прегледа ситуациите на запис, ще се срамуват от поведението си. Аз не мога да гадая и не съм следовател. В крайна сметка съдията реагира правилно при червените картони. Ако "Литекс" има проблем, то е с футболистите и дисциплината им, които си мислят, че това е боксов мач", допълни Иванов. "Има Господ след онзи мач в Ловеч, когато ни отмениха чист гол и нагласиха Живко и Де Ноойер да пропуснат този двубоя. "Левски" е чист пред съвестта си", сподели още Иванов. "Не ме интересува ситуацията и не искам да коментирам защо "Литекс" са изкарали отбора. Има си правилници, БФС да ги спазва, защото ни писна някакви хора да деребействат и да си определят сами правилата. Затова и ЦСКА са на това място, затова и Ловеч сега ще си търпят последствията. Защото няма уважение", каза още той.

Крушарски обещал 30 млн. лв. на "Локо"

30 млн. лева обеща да налее в новата база на "Лаута" благодетелят на "Локомотив" Пд Христо Крушарски на среща с феновете на клуба. Той обясни, че е постигнал договорка с Община Пловдив и в най-скоро време работата по съоръжението в кв. "Тракия" ще стартира. "Исках да запозная феновете с моето виждане за отбора, обясни спонсорът. - Нека се успокоят момчетата и да продължаваме напред, защото те се вълнуват повече от мен. Ще работим за дублиране на основните фигури и това ще бъде селекцията, а решенията за нея ще бъдат на треньорския щаб. Треньорът Христо Колев остава, а лошите резултати са заради контузиите", заключи Крушарски. "Локо" Пд врътна 1:1 у дома с "Берое" и прекъсна серията от 3 загуби с щастлив гол на Дани Кики в 89-ата минута. Преди това Георги Динков изведе гостите напред. В другия мач вчера "Ботев" отскубна точка в "Монтана" също с 1:1. "Какво да делим? Спечелихме 1 точка", каза треньорът на домакините Емил Велев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе