Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

ФИА вече не вярва и на себе си

ФИА вече не вярва и на себе си

Хамилтън даде знак, че ще има нов-стар шампион

Внимавайте, участници - "Биг брадър ви гледа!". Това ще бъде мотото на новия сезон във Формула 1. Той днес е в Австралия. ФИА изненада отборите с поредното пренаписване на правилата. Хората на Бърни Екълстън решиха да ударят тимовете, като им намалят почти до нула разговорите с пилотите по време на състезанията. За това бе създадена специална комисия, която ще следи връзката между състезателите и боксовете. Според мнозина Люис Хамилтън и компания са се превърнали като човечета от компютърна игра, които се командват отвън и това убива допълнително интригата.
Техническият делегат и рейс директор на ФИА Чарли Уайтинг обаче не е особено въодушевен от новите промени в комуникацията между отборите и пилотите. Според него иновациите са необходими, но и прекалени. "През последните няколко години на състезателите бе подавано огромно количество информация, инженерите контролираха всеки аспект от колата и ние наистина сметнахме, че се стигна до едно нетърпимо ниво. Надявам се да не сме стигнали твърде далеч в това отношение, да не сме отнели диалога между състезателния инженер и пилота, от забавлението за феновете. Добрите намерения понякога стават лоши последствия. Идеята по принцип е пилотите да карат колите си. Не смятам, че на хората им харесва да слушат как на състезател се казва как да управлява автомобила. Според мен проблемът произлиза от там, че съвременните болиди са много сложни", каза шефът във ФИА.


Новите правила във Формула 1, наложени от ФИА, притесниха и доста от пилотите. "Биг брадър" ще има различен човек за всяко състезание, който ще има достъп до честотите на всички отбори. Той ще бъде подкрепян и от екип, който ще му сигнализира на момента за нередности, ако случайно е пропуснал някоя от тях. Освен това ще има и друго, още по-секретно звено. То ще работи по кодираните съобщения, които ще бъдат наказвани след известно време.
Междувременно трикратният световен шампион и миналогодишен победител Люис Хамилтън даде нова заявка за пореден триумф във Формула 1. Той даде добри резултати и постигна най-добро време след първите две свободни тренировки за първия старт от сезон 2016 във Формула 1 в Австралия утре. В първата част Хамилтън закова хронометъра на 1:29.725 минути, изпреварвайки съответно с 0.421 и 1.150 секунди пилотите на "Ред Бул" Данил Квят и Даниел Рикиардо. Условията на пистата в Мелбърн бяха изключително тежки и трасето бе наводнено. Във втората тренировка Хамилтън успя да запише най-доброто си време от 1:38.841 мин с гумите интермедия. Като втори остана пилотът на "Форс Индия" Нико Хюлкенберг с време от 1:39.308. Съотборникът на Люис в "Мерцедес" Нико Розберг удари болида си в предпазните стени на шести завой. Заради инцидента още в началото на тренировката германецът остана с едва четири обиколки в актива си и 15-о време.

Фетел кръсти колата си на пица или кралица

Типично в свои стил пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел кръсти болида си с женско име. Този път машината на четирикратния световен шампион се казва "Маргарита". Според италианските медии колата ще носи името на сицилианската кралица Маргарита Бургундска. Немският състезател обаче отрича това твърдение, като казва, че е използвал за мотив името на пица. "Кралиците носят корони. Моята кола няма такава. Надявам се накрая на сезона да я получи, но засега е кръстена само на пица", пошегува се Фетел. Предишните имена, които Себастиан използваше за своите коли бяха също толкова колоритни. "Пищната Лиз" - кръстена на холивудската актриса Лиз Ернаднес. Кръщавал е колата си и "Мръсната сестра на Кейт".

Инсомния хвана шеф на новак

Шефът на новия отбор във Формула 1 този сезон "Хаас" Гюнтер Щайнер призна, че не е спал от две седмици. Германецът се притеснява, че нещо може да се обърка. "Толкова съм развълнуван. Стигнахме до Формула 1, а на мен кафето не ми действа вече. Притеснявам се да не се изложим на първото състезание. Всички в екипа един по един ме увериха, че всичко е изчислено. На аз не мога да съм сигурен докато не мине състезанието", призна Гюнтер. "Чест е за нас да участваме. Ще направим всичко по силите си да се задържим за много години напред и да се утвърдим като едни от най-добрите", добави още германецът.

Медия подарява болид на кръчма

Британското подразделение на "Скай спортс" реши да възвърне интереса към Формула 1 по доста атрактивен начин. Медията стартира томбола, а наградата е истински болид от Формула 1. В състезанието могат да очастват само кръчми от Острова. Целта е да се върне тръпката във привържениците на големите скорости. Проектът на "Скай" и "Форс Индия" включва и безплатна картина от състезанията през сезона. Основното изискване е баровете да да имат голям паркинг, който могат да затворят за цял ден. Целта е там феновете на Ф1 и други клиенти на печелившото заведение да покарат болид на "Форс Индия". Крайната дата за попълване на формулярите на желаещите е утре (б.р. началото на първото състезание от Ф1). Датата на атрактивното събитие не е ясна. Като промоутърите ще трябва да се разберат със спечелилата кръчма кога точно ще се случи това. Идеята обаче е да стане по време на сезона и то в ден, в който има Гран при на някоя държава.

Новият сезон оживя в социалните мрежи

Интересът към Формула 1 в последните години спада все повече и повече. Въпреки всичко началото на новия сезон предизвика фурор в социалните мрежи. Фенове от цял свят нямат търпение да станат свидетели на това кой ще спечели първия полпъзишън в Мелбърн. В България любителите на бързите коли също тръпнат да видят изявите на своите любимци и са готови да рискуват с ранно ставане през уикенда, за да гледат състезанието за голямата награда на Австралия. Квалификацията е в 08,00 ч наше време (събота), а стартът на надпреварата е в неделя от 07,00 ч. Все пак родните привърженици тръпнат в очакване. "Стойте спокойни - Формулата започва", гласят коментарите на сънародниците ни в социалните мрежи. "И нека уикендите отново значат Формула 1", пише друг българин във Фейсбук.

Новостите

За пореден път Бърни Екълстън и компания пробват да спасят бизнеса с нови правила. Този сезон ще е белязан от табуто в комуникацията между пилотите и техните колеги в бокса. ФИА реши да намали до минимум съобщенията, които отборите ще могат да изпращат към състезателите. Самите пилоти бяха срязани и няма да могат постоянно да питат какво правят опонентите им. Така ще трябва да се съсредоточат върху собственото си каране и да следят какво показват таблото им, а не да чакат всичко наготово. Остават единствено оцветените в синьо съобщения.

Разрешени комуникации 

1. Предупреждение за сериозен проблем в даден компонент или система, само ако това може да доведе до окончателно спиране на колата.

2. Указание за проблем с колата на друг пилот.

3. Инструкция да влезе в бокса, за да бъде оправен даден проблем с колата или да приключи състезанието.

4. Информация от маршалите (жълти флагове, червени флагове, отмяна на старта или друга подобна информация или инструкция от рейс контрола).

5. Информация за мокро трасе, разлято масло или останки от коли и гуми на някои завои.

6. Инструкция да си размени позицията с друг пилот.

7. Потвърждение, че съобщението на пилота е било чуто.

8. Детайли за неговото времето за обиколка или такова за даден сектор от пистата.

9. Разликата спрямо съперник по време тренировка или състезание.

10. Команди от рода на "натисни здраво", "натисни сега", "състезаваш се срещу..." или подобни.

11. Помощ за пилотите с предупреждаване за трафик по време на тренировка или състезание.

12. Нарушения на пилотите или техни съперници, като пресичане на шикан, излизане от трасето, добавяне на наказателно време.

13. Предупреждение, че DRS системата е отворена или затворена.

14. Вземане на отношение и помощ при повреда в DRS.

15. Кога пилотът трябва да направи прехвърляне на масло.

16. Кога пилотът да влезе в бокса.

Световните шампиони

1950 Джузепе Фарина (Ит) "Алфа Ромео"
1951 Хуан Мануел Фанджо (Арж) "Алфа Ромео"
1952 Алберто Аскари (Ит) "Ферари"
1953 Алберто Аскари (Ит) "Ферари"
1954 Хуан Мануел Фанджо (Арж) "Мерцедес"/"Мазерати"
1955 Хуан Мануел Фанджо (Арж) "Мерцедес"
1956 Хуан Мануел Фанджо (Арж) "Ланча"/"Ферари"
1957 Хуан Мануел Фанджо (Арж) "Мазерати"
1958 Майк Хоутърн (Вбр) "Ферари"
1959 Джак Брабъм (Авл) "Купър"
1960 Джак Брабъм (Авл) "Купър"
1961 Фил Хил (САЩ) "Ферари"
1962 Греъм Хил (Вбр) "Би Ар Ем"
1963 Джим Кларк (Вбр) "Лотус"
1964 Джон Съртийс (Вбр) "Ферари"
1965 Джим Кларк (Вбр) Лотус
1966 Джак Брабъм (Авл) "Брабъм"
1967 Денис Хълм (НЗ) "Брабъм
1968 Греъм Хил (Вбр) "Лотус"
1969 Джеки Стюърт (Вбр) "Матра"
1970 Йохен Ринд (Ав) "Лотус"
1971 Джеки Стюърт (Вбр) "Тирел"
1972 Емерсон Фитипалди (Браз) "Лотус"
1973 Джеки Стюърт (Вбр) "Лотус"
1974 Емерсон Фитипалди (Браз) "Макларън"
1975 Ники Лауда (Ав) "Ферари"
1976 Джеймс Хънт (Вбр) "Макларън"
1977 Ники Лауда (Ав) "Ферари"
1978 Марио Андрети (САЩ) "Лотус"
1979 Джоди Шектър (ЮАР) "Ферари"
1980 Алън Джоунс (Авл) "Уилямс"
1981 Нелсон Пикет (Браз) "Брабъм"
1982 Кеке Розберг (Фин) "Уилямс"
1983 Нелсън Пикет (Браз) "Брабъм"
1984 Ники Лауда (Ав) "Макларън"
1985 Ален Прост (Фр) "Макларън"
1986 Ален Прост (Фр) "Макларън"
1987 Нелсон Пикет (Браз) "Уилямс"
1988 Аертон Сена (Браз) "Макларън"
1989 Ален Прост (Фр) "Макларън"
1990 Аертон Сена (Браз) "Макларън"
1991 Аертон Сена (Браз) "Макларън"
1992 Найджъл Менсъл (Вбр) "Уилямс"
1993 Ален Прост (Фр) "Уилямс"
1994 Михаел Шумахер (Гер) "Бенетон"
1995 Михаел Шумахер (Гер) "Бенетон"
1996 Деймън Хил (Вбр) "Уилямс"
1997 Жак Вилньов (Кан) "Уилямс"
1998 Мика Хакинен (Фин) "Макларън"
1999 Мика Хакинен (Фин) "Макларън"
2000 Михаел Шумахер (Гер) "Ферари"
2001 Михаел Шумахер (Гер) "Ферари"
2002 Михаел Шумахер (Гер) "Ферари"
2003 Михаел Шумахер (Гер) "Ферари"
2004 Михаел Шумахер (Гер) "Ферари"
2005 Фернандо Алонсо (Исп) "Рено"
2006 Фернандо Алонсо (Исп) "Рено"
2007 Кими Райконен (Фин) "Ферари"
2008 Люис Хамилтън (Вбр) "Макларън"
2009 Дженсън Бътън (Вбр) "Браун GP"
2010 Себастиан Фетел (Гер) "Ред Бул"
2011 Себастиан Фетел (Гер) "Ред Бул"
2012 Себастиан Фетел (Гер) "Ред Бул"
2013 Себастиан Фетел (Гер) "Ред Бул"
2014 Люис Хамилтън (Вбр) "Мерцедес"
2015 Люис Хамилтън (Вбр) "Мерцедес"

Обрати

Още от утре квалификацията ще се състои от 3 части както до сега. Първата ще продължава 16 минути, като след 7 мин най-бавният пилот ще отпада. За останалото време от 9 минути на всеки 90 секунди ще бъде елиминиран по един пилот, който е с най-слабо постижение към момента. Така още 6 състезатели ще отпаднат или общо 7 след Q1. Останалите 15 ще продължат във втората част на квалификацията, която ще е с времетраене 15 мин. След 6 мин най-бавният пилот ще отпадне. В оставащите 9 мин на всяка минута и половина ще отпада по един състезател. така общо 7 пилоти ще напуснат и Q2 и ще останат 8. Тези осем ще продължат в третата част на сесията за място в решетката. Тя ще трае 14 мин, като след 5 мин най-бавният пилот ще е аут. След това на всеки 90 сек ще бъде елиминират по един, като 1 мин и 30 сек преди края ще са останали двама пилоти, които ще трябва да определят кой ще е най-бърз.

1
Отборите във Формула 1

2
Новият тим "Хаас" ще се опита да разтърси утвърдения вече ред от самото начало на сезона утре в Мелбърн. Ромейн Грожан, до скоро в "Лотус", се присъедини към бившият пилот на "Заубер" Естебан Гутиерес в първото пътешествие на американският бизнесмен Джийн Хаас във Формула 1. Британецът Джойлън Палмър ще дебютира с "Рено", както и Паскал Верлайн (Германия) и Рио Харианто (Индонезия) в "Манор"

3
"Ферари"

4
Шеф: Маурицио Аривабене
Технически шеф: Джеймс Алисън
Болид: Ферари SF16-H
Ферари 059/5

5
5 Себастиян Фетел
158 старта, 42 победи, 79 подиума
Гер

6
7 Кими Райконен
230 старта, 20 победи, 80 подиума
Фин

7
"Ред Бул"

8
Шеф: Кристиан Хорнер
Технически директор: Адриан Нюи
Болид: Ред Бул RB12
Tag Heuer RB12

9
3 Даниел Рикардо
88 старта, 3 победи, 10 подиума
Авл

10
26 Данил Квят
37 старта, 1 подиум
Рус

11
"Рено"

12
Шеф: Фредерик Васьор
Технически шеф: Боб Бел
Болид: Рено R.S.16
Рено R.E. 16

13
20 Кевин Магнусен
19 старта, 1 подиум
Дан

14
30 Джойлън Палмър
дебютен сезон
Вбр

15
"Заубер"

16
Шеф: Мониша Калтенборн
Технически шеф: Марк Смит
Болид: Заубер Ъ35
Ферари 059/5

17
9 Маркус Ериксон
35 старта, 8 място
Швеция

18
12 Фелипе Насър
18 старта, 5 място
Браз

19
"Манор"

20
Шеф: Дейв Раян
Технически шеф: Джон МаКилиам
Болид: Манор MRT05
Мерцедес PU106C-Хидбид

21
94 Паскал Верлайн
дебютен сезон
Гер

22
88 Рио Харианто
дебютен сезон
Индонезия

23
Източник: F1 Teams

24
"Мерцедес"

25
Шеф: Тото Волф
Технически директор: Пади Льов
Болид: Мерцедес F1 W07
Двигател: Мерцедес PU106C-Хидбрид

26
44 Люис Хамилтън
167 старта, 43 победи, 87 подиума
Вбр

27
6 Нико Розберг
185 старта, 14 победи, 41 подиума
Гер

28
"Уилямс"

29
Шеф: Сър Франк Уилямс
Технически шеф: Пат Симондс
Болид: Уилямс FW38
Мерцедес PU106C-Хибрид

30
19 Фелипе Маса
229 старта, 11 победи, 41 подиума

31
77 Валери Ботас
56 старта, 8 подиума
Фин

32
"Форс Индия"

33
Шеф: Виджай Маля
Технически директор: Андрю Грийн
Болид: Форс Индия VJM09
Мерцедес PU106C-Хибрид

34
27 Нико Хюлкенберг
94 старта, 4 място
Гер

35
11 Серхио Перес
93 старта, 5 подиума
Мек

36
"Торо Росо"

37
Шеф: Франц Тост
Технически директор: Джеймс Кей
Болид: Торо Росо STR11
Ферари 059/4

38
33 Макс Верстапен
19 старта, 4 място
Хол

39
55 Карлос Сайнц-младши
19 старта, 7 място
Исп

40
"Макларън"

41
Шеф: Ерик Булие
Технически директор: Тим Гос
Болид: Макларън MP4-31
Хонда RA616H

42
14 Фернандо Алонсо
252 старта, 32 победи, 97 подиума
Исп

43
22 Дженсън Бътън
284 старта, 15 победи, 50 подиума
Вбр

44
"Хаас"

45
Шеф: Гюнтер Щайнер
Главен дизайнер: Роб Тейлър
Болид: Хаас VF-16
Ферари 059/5

46
8 Ромейн Грожан
83 старта, 10 подиума
Фр

47
21 Естебан Гутиерес
38 старта, 7 място
Мек

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе