Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Вдигат социалните помощи и добавки

Вдигат социалните помощи и добавки

Правителството планира да увеличи гарантирания минимален доход от 65 лева на 75 лева на месец. Това става ясно от публикуван за обсъждане проект на правителствено постановление. Целта е да се подобри социално-икономическата защита на хората, пишат в мотивите авторите на предложението.

Гарантираният минимален доход играе роля при определяне на социални помощи и целевите помощи за отопление, както и за добавките за социална интеграция на хората с увреждания. Ако промяната бъде одобрена, новият размер на гарантирания доход ще влезе в сила от 1 януари 2018 година.

Гарантираният минимален доход не е променян от 2009 година досега, става ясно от оценката за въздействие, изготвена от социалното министерство по казуса. Така не са отразени настъпилите през този период социално-икономически промени.

С увеличаването на гарантирания минимален доход ще бъде увеличен обхватът на помощите за отопление (с над 5%), размерът на социалните помощи (с около 15%) и на интеграционните добавки (с над 15 на сто). По този начин България ще отговори и на забележките на Европейската комисия относно схемите за минималния доход.

От данните на социалното министерство е видно, че социални помощи по Закона за социално подпомагане у нас получават 35 хил. души. Месечните добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания се превеждат на 502 хил. души, а целевите помощи за отопление - на 220 хил. лица и семейства. Еднократни социални помощи по Закона за социалното подпомагане са около 7 хил. на месец.

Промяната в размера на гарантирания доход ще се отрази още и на помощите, отпускани по Закона за закрила на детето, за които министерството не е посочило данни за брой.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе