Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Удължават срока за лихвоточките

Удължават срока за лихвоточките

София. Срокът за подаване на искания за възстановяване на правата на граждани с дългогодишни жилищно-спестовни влогове е на път да бъде удължен с 3 години. Депутатите приеха на първо четене два проекта за удължаване на срока, които са внесени от депутатите от БСП и от ГЕРБ.

И двата проекта предвиждат срокът за включване в списъците на правоимащи граждани, които може да бъдат обезщетени за притежаваните лихвоточки, да бъде удължен до 30 ноември 2016 г. Според действащия в момента закон срокът изтича на 21 ноември 2013 г., но все още близо 60 хил. души, които имат право да получат парична компенсация срещу лихвоточките си, са извън списъците на правоимащите.

Причината е, че те не са успели да си купят жилище или да се включат в строеж. Това е най-важното условие, при което те могат да разчитат на изплащане на парите, тъй като влоговете са целеви - за жилище. Преди второ четене на проектите от предложенията на БСП и ГЕРБ ще бъде направен общ проект. От БСП освен удължаване на срока предлагат и увеличаване на средствата за изплащане на лихвоточки. За тази цел освен пари от бюджета трябва да се заделят и половината от постъпленията от продажби на имоти, отнети в полза на държавата със съдебно решение. Предложението се прави, тъй като в Националния жилищноспестовен фонд не достигат 82 млн. лв.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе