Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ВЪВ ВАРНА. Туск: 14 европейски държави гонят руски дипломати

ВЪВ ВАРНА. Туск: 14 европейски държави гонят руски дипломати

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС – Турция. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В разговор, който предшества работната вечеря днес, двамата подчертаха важността на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

„Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години", посочи българският министър-председател. Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна заяви, че 14 държави от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. "Като пряко продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да реагира към Русия в обща рамка, вече 14 държави-членки са решили да експулсират руски дипломати, каза Туск. - Допълнителните мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици."

Решение за експулсиране на руски дипломати взеха Германия, Франция, Дания, Полша, Чешката република, Литва, Латвия, Естония, Нидерландия, Италия, Финландия, Румъния и Хърватия. Първа подобна стъпка предприе Великобритания, която изгони 23-ма руски дипломати по-рано този месец. Още 2 страни извън ЕС също гонят руски дипломати - Канада и Украйна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе