Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цветанов: Уверени сме в победата на евроизборите

Цветанов: Уверени сме в победата на евроизборите

Уверени сме в победата си на евроизборите - не разглеждаме възможността да загубим и след това да подадем оставка, заяви пред репортери председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от Агенция Фокус.

На въпрос дали ще подадат оставка, ако загубят евроизборите, Цветанов отговори: „Не разглеждаме тази възможност, защото сме уверени в победата. Демократичната общност иска да имаме принципи, които са в полза на обществото и за утвърждаване на европейските ценности. Разбира се, все пак ще даде своя глас. Аз го казвам от гледна точка на това, което имаме като социология и това, което съм имал възможност да анализирам преди и по време на избори“, коментира Цветанов.

На въпрос дали ГЕРБ са склонни да променят решението си по отношение на смяната на ЦИК, Цветанов отговори, че иска пълна гаранция и да няма опити за спекулации и манупиларане на обществото. „Както го правят постоянно, както изработват фалшивите новини. Както една лъжа повторена сто пъти, знаете, че може да бъде възприета от една немалка част като истина. Искаме с това да гарантираме, че един месец преди стартирането на процедурите за регистрация и провеждане на европейския вот, по-добре да остане ЦИК, назначена точно от БСП и смятам, че това ще бъде достатъчна гаранция, затова че изборите ще бъдат прозрачни“, допълни Цветанов.

БСП разбират, че няма как да спечелят евроизборите. „Понеже знам, че за ЦИК БСП проявяват доста сериозна активност, искам само да напомня, че Изборният кодекс, по който е избрана днешната ЦИК, е направен по този на Мая Манолова и парламентарното мнозинство, ръководено от БСП 2014 г. март месец“, заяви още Цветанов.

Той припомни, че ГЕРБ е загубила изборите за президент точно от тази ЦИК. Ние по никакъв начин не си позволихме да кажем или да вменим вина на ЦИК, че са манипулирали изборния процес и ние сме постигнали резултат да сме втори“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. Той обърна внимание, че сегашната председателка на ЦИК е назначена от БСП.

„Тогава имаше и предсрочни избори за парламент, март месец. Тогава освен, че ЦИК беше назначена от тях, и правителството на БСП беше назначено от техния президент Румен Радев. Те проведоха изборния процес и ние тогава спечелихме изборите, защото това беше волята на българските граждани“, отбеляза Цветанов.

Той посочи, че спекулациите, че някой може да манипулира изборния процес, са от времето, когато са започвали демократичните процеси в България. „В днешно време при тази публичност, тази обективност и при ЦИК, назначена от БСП да твърдиш подобни неща, е бягане от отговорност за загубата, която може би ще понесеш. Те разбират, че няма как да спечелят тези избори“, коментира Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание, че в последните два дни е посетил четири области на страната. „Мисля, че хората са достатъчно разумни и знаят какви са ползите от днешното управление“, добави Цветанов.

В някои от случаите подкрепяме Концепцията на Красимир Каракачанов, но някои текстове трябва да бъдат доста по-обрани, заяви още Цветанов. Според него трябва да се избегне всякаква възможност за манипулация и използване на тази тема в предизборния период. Той заяви, че според него единственото, за което Красимир Каракачанов и ВМРО настояват е на 100% да се изпълнят ангажиментите на институциите за интеграцията на ромите и да има съответните резултати.

„Към настоящия момент не можем да кажем, че констатираме резултати, които дават тази интеграция на ромите, която всички ние очакваме. Смятам, че няма политическа сила, която да не подкрепи едно предложение, което е свързано със спазване на закона от всички български граждани. Както някои получават социални помощи, така също да бъде обвързано с техните ангажименти като граждани на Република България както за плащане на данъците, така също и знанията, които трябва да трупат техните деца и трудовите навици“, каза още Цветанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе