Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цветан Цветанов: Истината от досиетата трябва да излезе наяве

Цветан Цветанов: Истината от досиетата трябва да излезе наяве

За съжаление след 28 години ние отново говорим за досиета на бившата Държавна сигурност. През всички тези години много бяха обещанията, а малко действията по осветляване на досиетата. През този период бяхме водени от стремежа за по-добър живот. Това каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на откриването на кръгла маса на тема „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще", предаде Novini.bg.

"През 2006 година беше приет законът, който трябваше да влезе в сила, но през следващите три години се сблъскахме с отказ на управляващите това да се случи. Срещнахме тотален отказ архивите на ДС да се отворят. Породи се и съмнението, че част от тях са унищожени", припомни той.

"Истината обаче трябва да излезе наяве, затова информационните масиви бяха предадени на Комисията по досиетата. Те включваха над 1 милион единици от архива на МВР", каза Цветанов.

"Днес ще обсъдим дали комисията изпълни своя ангажимент и дали бе изпълнена със съдържание. Дали трябва комисията да прерасне в Институт за национална памет или да се закрие. Този дебат днес е необходим, защото дължим отговор на обществото", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Германия е държавата, в която комисията беше подкрепена от всички политически сили. Като едно демократично общество и ние трябва да осветлим досиетата, но и да се разшири и обхватът на лицата, сътрудничели на ДС", каза още Цветан Цветанов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе