Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ЦИК ще осигурява машини за изборите

ЦИК ще осигурява машини за изборите

Депутатите решиха Централната избирателна комисия (ЦИК) да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, който депутатите гледат на второ четене, предаде Агенция Фокус.

В основното тяло на законопроекта е предложено ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.

Депутатите решиха ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване.

Държавната агенция „Електронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП между двете четения. От левицата искаха придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители. От БСП искат още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе