Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Лиляна Павлова предложена за шеф на център за партньорство между Европа и Китай

Лиляна Павлова предложена за шеф на център за партньорство между Европа и Китай

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян изразиха удовлетворение от постигнати резултати по време на срещите си в София. Те разговаряха преди отпътуването на Ли Къцян, който беше на официално четиридневно посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер Борисов предложи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China).

Следващите 6 месеца, когато продължава работата ми по европредседатеството, паралелно с това трябва съвместно с китайката страна да се структурира глобален партньорски център. Това ще е център, който ще бъде мостът към Европа и третите страни, каза министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, Лиляна Павлова по Канал 3.

Имаме за цел да убедим Европа да приеме този модел, защото има притеснения към модела 16+1, защото си мислят, че е конкурентен. Ли Къцян използва България, за да излъчи посланието, че иска да работи с Европа. Искаме да обединим усилия към преговорите с Америка. България има нужда от разширяване на своите пазари. Страната ни може да стане връзката между Европа и Китай. Говорим за нещо, което е обсъждано днес и е много рано да се каже. Много е важно като първа стъпка да се изясни къде ще бъде центърът. Би следвало да има и китайски представител тук , категорична беше тя.

От София, заминавайки си днес, замина в Германия за среща с Ангела Меркел. Той отправи послание от тук, защото за последните 6 месеца станахме като мост на отношенията. Тази среща може да и убеди скептичните държави, защото не всички ни подкрепят. Спазването на европейските правила ще бъде основен принцип в работата на този център. Това е най-важното, което трябва да се разбере. Ние трябва да сме гарант пред Европа, че ще отстояваме ценностите и правилата, каза още Павлова.

Ние не тръгваме с пълна кошница, а с много условности. Китай също е готов да спазва европейските правила и трябва да прецени как ще преправи своя бизнес. Предизвикателството е много голямо. Задачата е уравнение с много неизвестни и те ще трябва да се намират едно по едно. И в личностен план и в работен, променихме и позиционирахме България по един различен начин. Показахме се и на глобалната сцена като устойчива страна. Показахме по време на европредседателството, че може разумът надделява, както и че може да се разчита на нас ,заяви министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе