Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цецка Цачева: Днес е много хубав ден за българската демокрация

Цецка Цачева: Днес е много хубав ден за българската демокрация

"Днес е много хубав ден за българската демокрация. Няма как този ден да не остане с добро в историята", каза председателят на парламента Цецка Цачева по БНТ.

"Промените са във вярната, правилната посока. Остава да се стратират промените в законите, касаещи съдебната власт", допълни Цачева.

Според нея оставката на Христо Иванов е личен избор. Председателят на парламента изрази учудване, че той напуска заради само един неприет текст от неговите предложения.

"Не ми е известно премиерът да му е искал оставката. Напротив, той имаше неговата и на парламентарната група на ГЕРБ подкрепа. Много беше сторено във съдебната система за една година и това се дължи и на усилията на министър Иванов", допълни Цецка Цачева.

Попитана дали вижда опасност за управление, тя каза, че коалиционното споразумение е подписано от ГЕРБ и останалите партии в Реформаторския блок, а това че един от положилите подписи, публично е заявил, че се оттегля, не води автоматично до промяна на коалиционото споразумение. Цачева израви мнение, че в момента е нужен разум и държавническо мислене.

На въпрос за бъдещи промени в Конституцията, Цачева каза, че в нея има текстове, които не уреждат по най-добрия начин обществените отношения, но парламентът е ограничен да прави промени в основния закон на държавата.

Темата за Конситуцията може да се сложи на дебат с широко участие. Това обаче е цел с по-дълъг хоризонт от това народно събрания. Сега трябва да се концетрираме върху това да приключи съдебната реформа, каза още председателят на парламента.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе