Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Манолова: Трябва да се приеме изцяло нов Изборен кодекс

Манолова: Трябва да се приеме изцяло нов Изборен кодекс

София. "Необходимо е приемането на изцяло нов Изборен кодекс, в който да бъдат отчетени всички препоръки на международните организации и който да отговори на обществените очаквания". Това заяви Мая Манолова от Коалиция за България пред "Фокус". Тя е вносител на проекта за нов Изборен кодекс.

"Протестиращите искаха изцяло нов Изборен кодекс и не биха се съгласили с козметични промени", отбеляза Манолова. "Имам претенцията проектът да е общо дело на депутатите и гражданските организации", каза още тя.

Манолова изтъкна, че Венецианската комисия препоръчва промени в структурата на Изборния кодекс. В тази връзка е нужен изцяло нов закон, а не промени в действащия в момента, добави още тя.

Депутатката от Коалиция за България разясни промените в кодекса. „Кодексът ще се прилага за всички избори, включително за Велико Народно събрание. Прагът на преференция е достатъчно нисък, за да доведе реално до размесване на листите. Предлагаме въвеждане на машинно гласуване, с което да се ограничи контролиране на вота и спекулации с хартиените бюлетини. Първоначално то ще бъде въведено експериментално, паралелно с гласуване с бюлетини. Бюлетините ще бъдат печатани в печатницата на БНБ", продължи тя.

„Въвежда се задължение за поддържане на публични регистри на интернет страниците на избирателните комисии", каза още Манолова. "За първи път имаме шанса да приемем изборни правила, които да гарантират честни избори и да убедят гражданите, че има смисъл да гласуват", обясни още тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе