Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Трима вицета загряват за стола на Борисов

Трима вицета загряват за стола на Борисов

Часове преди гласуването на вота на недоверие, поискан от БСП, управляващата коалиция изобщо не се занимава с аритметиката около натискането на копчетата в залата. Убедени са, че с гласовете на ГЕРБ, патриотите, някои независими депутати, както и с въздържането на Марешки и хората му, БСП и ДПС няма как да свалят кабинета. В редиците на властта обаче тече мощно преброяване на редиците на отделните крила и клубове по интереси, които могат да наклонят везните в избора на Борисов кой да го наследи на премиерския пост, ако самият той реши да се оттегли.

Въпреки че съдбата на кабинета изобщо не е ясна, в публичното пространство вече се завъртяха имената на трима вицепремиери като бъдещи премиери.    

Красимир Каракачанов е повел люта битка с колегата си вицепремиер Томислав Дончев, гневен, че тъкмо философът от Габрово е възможно да седне в премиерския стол, в случай че кабинетът бъде ремонтиран основно, пише Lupa. Вече почти седмица, из коридорите на „Дондуков”1 на фона на протестите усилено се говори, че при обещаните сериозни промени в правителството и в случай, че в премиерския стол седне друг, това ще е тъкмо заместникът на премиера -Томислав Дончев.

Че Борисов се е доверил на вицепремиера като основна фигура в кабинета, се вижда с просто око още от началото на пандемията, когато вицепремиерът редовно обикаляше тв студията винаги, когато министър-председателят не говореше. И сега, в разгара на протестите срещу кабинета, пак вицето най-често е в ролята на говорител на ГЕРБ в напечена ситуация и очевидно е избран от премиера за успокояване на духовете.

Това обаче дразнело до крайност военния министър, който също е кандидат за евентуално овакантения пост. Патриотите са уверени, че той не носи негативите на ГЕРБ, обръгнал е на избори и политически обрати още през 90-те. В последните дни той присъства и на коалиционния съвет съвместно с Борисов, и на военноморското учение – заедно с Радев. А днешното му появяване с трима посланици на фрегата „Дръзки“ увеличавало шансовете му за най-високия пост в изпълнителната власт.

„Лесно да си философ и да говориш за Хегел и Аристотел, но във форсмажорни обстоятелства трябва да си много точен и прагматичен и да действаш решително и смело. Аз съм доказал, че ги мога тези неща”, коментирал Каракачанов пред колегите си по повод Дончев.  Вицепремиерът обаче не влизал в никакви полемики с войводата.

Борисов готви множество промени в кабинета и на практика ще представи „нов“ кабинет на ГЕРБ с премиер Екатерина Захариева, пише пък „Афера“.

Каква може да е причината външната министърка да бъде издигната за поста, не е ясна. Специалисти обаче обвързват евентуалната й кандидатура с близките й отношения с градската десница още от времето, когато бе дясна ръка на президента Плевнелиев. Според тях подобен ход целял да угоди на Хр. Иванов, Радан Кънев и Иво Прокопиев, които вече с удовлетворени властови амбиции охотно ще изтеглят клакьорите си от протеста.  

Така, на практика, остава само един вицепремиер, който още  не е холучил оферта за премиерския пост- Марияна Николова, която замени миналата година Валери Симеонов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе